Putem pune un preţ pe orice? Adică un tricou este un articol vestimentar, însă cum ar fi ca tu cel care vizionezi clipul, deja să ai o valoare estimată? Ei bine din trecutul nostru, ştim că sclavia, cel puţin în antichitate, a început în Mesopotamia într-o formă limitată. În egiptul antic, în perioada Imperiului Nou, importanţă socială era definită de numărul de sclavi pe care îi aveai în posesie. Însă adevărata problemă cu sclavia a început în secolul 16, când cererea continua de mână de lucru în America a făcut din comerţul cu sclavi răpiţi din africa de vest o afacere profitabilă. Filmul 12 ani de sclavie, de Steve Mcqueen este o adaptare a autobiografiei scrisă de solomon northup în 1853, şi ilustrează cum africanii erau discriminaţi şi răpiţi de lângă familiile lor pentru a fi sclavi.

Însă indiferent cât de absurd ar părea, tu eu şi..în general fiecare om are un preţ. John Mueller, politolog de la universitatea ohio state susţine că omul are un preţ tocmai pentru a putea calcula spre exemplu, dacă se merită alocarea unor sume mari de bani pentru adăposturi anti uragan pe coasta americii de sud. Estimările acestora pentru situaţii de urgenţă sunt în jur de 5 milioane de dolari…pe persoana. Şi astfel, dacă valoarea totală a unor posibili oameni salvaţi este mai mare decât banii investiţi…iese profit şi adăpostul este construit. Dacă un soldat este ucis în Iraq, guvernul, totuşi nu aloca mai mult de 600.000 de dolari familiei decedatului.

Muller aduce un alt argument solid, şi anume, numărul persoanelor care mor zilnic în accidente de maşină de pe tot globul. O rată de 3200 de indivizi decedaţi în trafic zilnic ar putea fi scăzută la aproximativ 0, dacă limita de viteză impusă global ar fi 20 de km/oră, însă nimeni nu vrea asta, pentru că indirect, a conduce cu o viteză mai mare de 20 de km pe oră, valorează extrem de mulţi bani. Dar faptul că omul este cheia unei afaceri globale este deja ceva cunoscut. Pe parcursul timpului, preţul omului a variat, începând de la 32.000 de dolari în egiptul antic, 2800 de dolari pentru un gladiator în imperiul roman, 8000 de dolari în cazul unui sclav în america, şi în jur de 300 de dolari pentru un nou născut din indonezia în zilele noastre.

Este asta ceva normal? Absolut deloc..pentru că după atâţia ani de evoluţie, realizăm că se fac diferenţe majore între persoane în funcţie de rasă acestora, educaţie, statut social, culoare şi fizic, criterii de clasificare de care, cel puţin teoretic, am scăpat de mult. Traficul de organe ne dovedeşte contrariul. După cum menţionează şi top trending în clipul sau pe această temă, omul poate fi vândut pe..bucăţi să spunem. Glumele de pe facebook în care oamenii pretind să îşi vândă rinichii contra cost pentru achiziţionarea unui telefon, au la baza cazuri reale documentate. Little Zheng, conform BBC, la 17 ani şi-a vândut ilegal un rinichi pentru bani de iphone, şi probabil a mai rămas cu ceva în plus, ştiind că preţul unui rinichi vândut ilegal este de 200.000 de dolari. Avem şi organe pe care nu prea le putem vinde după bunul plac, organe precum inima, care pe piaţa neagră nu trece de 100.000 de dolari, pe când oficial, poate ajunge şi la 1 milion de dolari.

Nu o să intru în detalii pentru fiecare organ în parte, ce vreau să evidenţiez este că inclusiv şansă de a trăi în cazul oamenilor, este costisitoare. Doctor Shetty a ţinut un discurs la facultatea de administrare a afacerilor din california, unde şi-a prezentat proiectul gândit pentru cele 14 spitale ale sale. Acesta efectuează operaţii pe cord deschis pentru numai 1800 de dolari, preţ care se doreşte să fie scăzut la 800 de dolari până în 2020. Acesta oferă ca exemplu familiile sărace din india, care neavând asigurări de sănătate trebuie să îşi plătească evident spitalizarea. Însă statul considera astfel de intervenţii ca fiind dezavantajoase, spitalul iese în pierdere aşa că viaţa multor oameni depinde, din nou, de profit.

Oricine a intrat măcar o dată pe deep webb cu siguranţă a aruncat un ochi şi peste site urile cu aşa zişii hitman, persoane plătite să execute indivizi, la alegerea ta. Tu fiind clientul, oferi o sumă de bani, în funcţie de naţionalitate, vârsta şi statutul social al viitoare victime. Multe dintre site-urile de pe deep web ce conţin astfel de informaţii, fie ele fake sau nu, interzic cererea asasinării unui politician din top 10 global din motive evidente. Însă, un om normal, variază între 3000 şi 100.000 de dolari, plata fiind făcută echivalent în bitcoin. Filmul Hostel, regizat de Eli Roth, arata explicit modul în care oamenii în funcţie de rasă sunt răpiţi şi chinuiţi de către persoane bogate, la preţuri ce variază între 10.000 şi 50.000 de dolari. Un film tulburător care însă, scoate în fata maselor şi un adevăr pe care preferăm adesea să îl trecem cu vederea.

Faptul că omul are un preţ, poate fi comercializat, vândut, cumpărat, şi eliminat, la dorinţa unor alţi oameni poziţionaţi mai sus în ierarhia socială, şi că tu, eu, persoanele de rând nu sunt altceva decât pionii pe marea tabla a societăţii.

Acest articol a fost facut de catre ScienceFacts si adaptat de catre Geeki.ro, va rugam sa vizionati si video-ul din inceputul articolului acesta fiind foarte bine explicat cu imagini si parti video intuitive. Daca v-a placut acest articol va rugam sa tineti cont ca va puteti abona la canalul ScienceFacts si chiar dona pe Patreon-ul acestui canal.

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.