O mare parte a rachetei chineze Long March 5B se deplasează pe orbita Pământului într-o manieră necontrolată, cu o viteză uriașă. Potrivit experților, ar trebui să piardă altitudine în următoarele zile și ar trebui să cadă undeva pe Pământ. Deocamdată, nimeni nu poate spune sigur unde va cădea.
Cunoscut și sub numele de gunoi spațial, obiectul în cauză este prima parte a rachetei Long March 5B, lansată de chinezi săptămâna trecută pentru trimite pe orbită primul modul al viitoarei sale stații spațiale. După terminarea misiunii, piesa a fost deconectată și aruncată în spațiu în jurul planetei noastre, la o altitudine de 375 km de cel mai îndepărtat punct și 170 km în cel mai apropiat punct.
Cu toate acestea, chiar în acest moment, Long March 5B se deplasează cu o viteză de 27.600 de kilometri pe oră, ceea ce este de peste douăzeci de ori viteza sunetului. Cu această viteză, va pierde inevitabil altitudine și va reintra în atmosfera Pământului în următoarele zile.
Care vor fi daunele?
În general, obiectele mici care intră în atmosfera Pământului se dezintegrează din cauza temperaturilor ridicate generate de fricțiunea cu aerul.
Cu toate acestea, nu vorbim despre un obiect relativ mic. Prima parte a rachetei Long March 5B are 33 de metri lungime, 5 metri în diametru, iar greutatea sa este de aproximativ 21 de tone. Chiar dacă temperaturile ridicate vor dezintegra anumite părți din obiect, o parte considerabilă a acestuia poate ajunge undeva pe Pământ, inclusiv în regiunile în care locuiec oamenii.
Unii experți spun că aceasta va fi o reintrare necontrolată, poate cea mai rea pe care am avut-o vreodată în istorie. Alții susțin că nivelul daunelor ar ajunge să fie asemănătoare cu prăbușirea unui avion de mici dimensiuni.
Unde și când va cădea racheta?
Calculele bazate pe înclinația orbitală a Pământului indică faptul că acea parte din rachetă ar putea cădea oriunde la nord de New York, Madrid și Beijing și oriunde la sud de Chile și Wellington din Noua Zeelandă. În această zonă, „gunoiul spațial” poate ateriza oriunde, inclusiv în Brazilia.
Calculele efectuate de experți indică faptul că data de 10 mai este cea în care modulul își va pierde din altitudine cu fiecare oră care trece.