Războiul Coreean pe scurt – Cronologia Războiului Coreean

În 14 August, 1945

Japonia se preda, desemnând sfârşitul celui de-al doilea război mondial. în acea noapte, ofiţerii armatei americane Dean Rusk şi Charles Bonesteel încearcă să găsească o graniţă naturală pentru diviziunea coreei între America şi Uniunea Sovietică, nici unul nu a reuşit să găsească vreun fel de bariera natura între partea de sud şi nord, astfel aceştia selectează paralela 38 ca şi graniţa, fiind propusă experimental la Conferinţa Potsdam.
Aceasta diviziune plasează oraşul capitală Seoul în Zona americană, la doar 56 de km de graniţă.

15 August, 1948

Se stabileşte republica coreea sau coreea de sud. La mai puţin de o lună ia naştere Republica Populară Democrată Coreeană sau Coreea de Nord.

12 ianuarie 1950

într-un discurs adresat Clubului Naţional de Presă, secretarul de stat american Dean Acheson prezintă o poziţie de apărare din S.U.A., care include Japonia şi Filipine, dar nu include în mod explicit Coreea. De fapt, el afirmă că „în ceea ce priveşte securitatea militară a altor zone din Pacific, trebuie să fie clar că nimeni nu poate garanta aceste zone împotriva atacurilor militare”.

17 Ianuarie, 1950

Liderul nord-coreean Kim Il-Sung propune „eliberarea” Coreei de Sud oficialilor sovietici. S-au încheiat săptămâni de schimburi de telegrame între Beijing, Moscova şi P’yŏngyang, până la începutul primăverii, Kim a obţinut sprijin pentru invazie din partea premierului sovietic Joseph Stalin şi liderului chinez Mao Zedong.

25 Iunie, 1950

Un baraj de artilerie masiv din Nord semnalează începutul războiului coreean. Aproximativ 100.000 de trupe nord-coreene se revarsă în paralela 38 şi, deşi forţele sud-coreean sunt conduse înapoi, se retrag fără pierderi mari.

27 Iunie, 1950

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite adopta Rezoluţia 83, care autorizează statele membre ale ONU să acorde asistenţă militară Coreei de Sud. Sovieticii, care ar fi putut vota rezoluţia, boicotează procedura, deoarece guvernul naţionalist pe Taiwan încă ocupa locul Chinei în Consiliul de Securitate. Astfel Seul cade a doua zi.

12 Septembrie, 1950

Trupele nord-coreene ajung în punctul lor cel mai îndepărtat de avans. Deşi mii de trupe ale ONU au ajuns să consolideze Coreea de Sud, luni de lupte au redus zona de sub controlul lor către un dreptunghi de 5 000 de metri pătraţi, centrat pe portul critic sud-estic Pusan. Până când forţa de invazie din Coreea de Nord ajunge la „perimetrul Pusan”, puterea sa a fost aproape tăiată în jumătate şi aproape că lipseşte armonia.

15 septembrie 1950

X Corps, o forţă condusă de generalul american Edward M. Almond, organizează o aterizare ambiţioasa şi îndrăzneaţă în Inchiun Inch’ŏn, la 241 de km în spatele liniilor inamice. Planul, conceput de comandantul ONU, generalul Douglas MacArthur, este un succes total; 10 zile mai târziu, Seul este eliberat.

25 Octombrie, 1950

După ce au distrus mare parte a armatei nord-coreene, trupele ONU au intrat în Coreea de Nord şi se apropie acum de răul Yalu. Grupul Forţelor Trupelor de Voluntari din China (GFTV) din cadrul comandantului veteran, generalul Peng Dehuai, traversează Coreea de Nord şi provoacă pierderi serioase asupra unităţilor de conducere ale ONU. Apariţia bruscă a forţelor chineze trimite corpul principal al forţelor ONU înapoi spre malul sudic al răului CiongCion Ch’ŏngch’ŏn.

6 Decembrie, 1950

Marinarii americani de la Chosin Reservoir îşi încep „atacul într-o altă direcţie” pe măsură ce se angajează într-o retragere de luptă în portul Hüngnam. Două armate chineze au fost însărcinate cu distrugerea Diviziei 1 Marina. Aceştia reuşesc să scoată forţa americană de pe teritoriul nord-coreean, dar au trebuit să plătească un preţ enorm: peste 80.000 de soldaţi chinezi au fost ucişi sau răniţi, iar Grupul Armatei a patra al GFTV au avut luni de luptă ineficiente.

4 Ianuarie, 1951

Forţele chineze şi nord-coreene recuperează Seoul.

14 Martie, 1951

Seul schimba mâinile pentru a patra oară când forţele ONU eliberează din nou capitala sud-coreeana. Oraşul a fost devastat de lupte, iar populaţia sa a fost redusă la o fracţiune din dimensiunea sa de dinaintea războiului.

11 Aprilie, 1951

Preşedintele american Harry S. Truman îl eliberează din funcţie pe MacArthur pentru insubordonare şi refuzul său de a urmări un război limitat. Noul comandant ONU devine Locotenentul General Matthew Ridgway.

25 Aprilie, 1951

O mare parte din forţele ONU au verificat avansul chinezesc spre Seul la bătăliile din Kapyong şi la râul Imjin. Două batalioane din Commonwealth – Batalionul 2 al Regimentului Canadian de Infanterie al Prinţesei Patricia şi Batalionul 3 al regimentului regal australian – au respins o întreagă divizie chineză la Kapyong şi 4.000 de bărbaţi din etapa Brigăzilor 29 britanice au reuşit o acţiune de întârziere cu aproape 30.000 de soldaţi din Armata 63 a Chinei la râul Imjin. Aproximativ 650 de oameni din Batalionul I, Regimentul Gloucestershire („Glorious Glosters”), se angajează într-un punct de tip Thermopylae, împotriva a peste 10.000 de infanterişti chinezi la Imjin. Deşi mare parte a Glosterilor sunt ucişi sau capturaţi, sacrificiul lor le permite forţelor ONU să-şi consolideze liniile din jurul capitalei sud-coreene.

10 Iulie, 1951

Convorbirile de pace dintre ONU şi comunişti încep de la Kaesong. Cu toate acestea, negocierile nu marchează încetarea războiului; lupta continuă pentru încă doi ani. în octombrie negocierile de pace se mută în satul Pianmungiom P’anmunjŏm.

27 Iulie, 1953

Mark W. Clark din partea ONU, Peng Dehuai din partea Chinei, şi Kim Il-Sung din partea Coreei de Nord încheie un armistiţiu pentru încetarea ostilităţilor. Se creează o zonă demilitarizată, care urmăreşte aproximativ graniţa de dinaintea războiului de-a lungul paralelei 38. Preşedintele Coreei de Sud Syngman Rhee anunţa acceptarea acordului, însă nici un reprezentant al Coreei de Sud nu semnează vreodată documentul.

Acest articol este facut de catre WorldFacts, un canal de YouTube foarte interesant. Puteti ajuta canalul printr-o mica donatie pe Patreon sau macar un subscribe la canal daca ti-a placut acest articol si video-ul de mai sus.

Link-uri:

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.