Hackerii din întreaga lume au doborât un record în 2022: au furat 3,8 miliarde de dolari în criptomonede. Dintre acestea, furturi de 1,7 miliarde de dolari a venit de la grupuri legate de Coreea de Nord, cum ar fi Grupul Lazarus (cunoscut și ca APT38).

Valorile sunt într-un raport de la Chainalysis , o companie de date cu sediul în New York. Potrivit analizei, numărul de atacuri a scăzut, în timp ce cantitatea de valori furate a crescut.

Hackerii au furat 3,8 miliarde de dolari în criptomonede în 2022
Diagrama de analiză în lanț arată valorile criptomonedelor furate de hackeri din 2016 (în albastru) și volumul atacurilor (în portocaliu). 
Imagine: Chainalysis/Reproducție

În ultimul an, încălcările DeFi (protocoale financiare descentralizate) au reprezentat 82,1% din toate criptomonedele furate din lume. În 2021, indicele a fost de 73,3%. La acea vreme, hackerii și-au împărțit atacurile asupra portofelelor private și a serviciilor centralizate. În 2022, infractorii cibernetici au abandonat practic portofelele private, dar au continuat furturile de servicii centralizate.

Raportul arată, de asemenea, că 64% din atacurile DeFi de anul trecut au avut loc prin protocoale cross-bridge, care permit utilizatorilor să porteze criptomonede de la un blockchain la altul.

Aceste locații devin ținte atractive pentru infractorii cibernetici, deoarece contractele inteligente devin depozite mari și centralizate de fonduri. „Dacă un pod devine suficient de mare, orice eroare în codul său de contract inteligent sau alte slăbiciuni sunt probabil găsite și exploatate de hackeri”, se spune în raport.

Furturi legate de Coreea de Nord

Furturile de criptomonede de către grupurile legate de Coreea de Nord și-au însușit, de asemenea, defecte în protocoalele DeFi: se spune că cel puțin 1,1 miliarde de dolari din toate furturile ar fi avut originea acolo.

Furturi legate de Coreea de Nord
Graficul de analiză în lanț arată numărul total de criptomonede furate de grupurile de hacking legate de Coreea de Nord din 2016 până în 2022. Imagine: Analiză în lanț/Reproducție

Raportul a identificat că o mare parte din criptomoneda furată de acești hackeri este trimisă prin alte protocoale DeFi.

O ipoteză este că acești criminali cibernetici au ca rezultat achiziția de cantități mari de monede ilichide de către infractorii cibernetici care nu sunt listați la bursele centralizate. Astfel, hackerii recurg la alte protocoale pentru a schimba cu active lichide.

Raportul avertizează că criminalitatea cibernetică poate să fi devenit principala modalitate a Coreei de Nord de finanțare a armelor nucleare. Cea mai închisă țară din lume a doborât și recorduri în emiterea de rachete în 2022: au fost peste 95. Din 1984, au fost 270 de lansări de rachete și teste nucleare, potrivit revistei Economist.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro,...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *