TechAutoRevoluția bateriilor de sodiu: încărcare în...

Revoluția bateriilor de sodiu: încărcare în câteva secunde și autonomie de mare clasă

O echipă de cercetători de la Institutul Avansat de Științe și Tehnologii din Coreea (KAIST) a reușit o performanță remarcabilă în domeniul bateriilor cu ioni de sodiu. Aceștia au dezvoltat o nouă baterie hibridă, denumită SIHES (Sistemul Hibrid de Ioni de Sodiu de Înaltă Putere), care poate fi încărcată în doar câteva secunde, depășind în același timp densitatea energetică a bateriilor litiu-ion convenționale.

- Publicitate-

Abundența sodiului oferă avantaje majore

Sodiul este un element de aproximativ 500 de ori mai abundent decât litiul în scoarța terestră, ceea ce îl face o opțiune extrem de atractivă pentru fabricarea bateriilor. Acest fapt a stârnit un interes crescut în dezvoltarea tehnologiilor bazate pe ioni de sodiu, care promit să fie mai accesibile și mai durabile pe termen lung.

Depășirea limitărilor clasice ale bateriilor cu ioni de sodiu

Deși bateriile cu ioni de sodiu existente au prezentat capacități limitate de stocare a energiei, putere de ieșire redusă și timpi de încărcare îndelungați în comparație cu homologele lor litiu-ion, cercetătorii de la KAIST par să fi găsit soluția pentru aceste probleme. Prin combinarea materialelor anodice utilizate în mod obișnuit în bateriile cu ioni de litiu cu catozi adecvați pentru supercondensatoare, echipa a reușit să atingă atât capacități mari de stocare a energiei, cât și rate rapide de încărcare-descărcare.

Această realizare deschide calea spre utilizarea bateriilor hibride cu ioni de sodiu în diverse aplicații de înaltă performanță, de la vehicule electrice la dispozitive electronice inteligente și tehnologii aviatice. Densitatea energetică superioară a noilor baterii SIHES, combinată cu capacitatea lor de încărcare rapidă, le face extrem de atractive pentru industrii care necesită autonomie mare și timpi minimi de realimentare.

Perspectivele unui viitor mai durabil

Odată cu această revoluție în domeniul bateriilor cu ioni de sodiu, perspectivele unui viitor mai durabil și mai ecologic devin tot mai clare. Abundența sodiului și performanțele remarcabile ale noilor baterii SIHES pot contribui la accelerarea tranziției către vehicule electrice și tehnologii cu emisii reduse de carbon, reducând astfel dependența de combustibilii fosili și ameliorând impactul asupra mediului înconjurător.

- Publicitate-
Marian Ciobanu
Marian Ciobanu
Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Trending