Oamenii de știință chinezi au găsit o nouă utilizare inovatoare pentru rocile lunare: combustibil pentru rachete. Echipa a reușit să transforme mostre din solul Lunii într-o sursă de energie, o soluție care ar putea fi foarte utilă în călătoriile de întoarcere.
Potrivit articolului, cercetătorii au descoperit că probele de sol lunar pot acționa ca un fel de catalizator, transformând dioxidul de carbon și apa din mediul înconjurător în metan și oxigen.
Autorul principal al lucrării, Yujie Xiong, a declarat că, pentru a „realiza producția extraterestră de combustibil și oxigen”, acest tip de resursă este necesar pentru ca misiunile de explorare lunară să poată fi efectuate în condiții de siguranță și sustenabilitate. Având în vedere că resursele de pe alte planete sunt rare, echipa s-a străduit să utilizeze sistemul robotic pentru a realiza configurația completă a conversiei electrocatalitice a CO₂.
S-a constatat că solul lunar este capabil să genereze oxigen și combustibil, iar sistemul utilizat permite ca acest proces să aibă loc fără a fi nevoie de un echipaj. Cu alte cuvinte, acesta funcționează chiar și în absența astronauților.
În experimentul lor, echipa a folosit mostre din misiunea chineză Chang’e-5, care a aterizat în Mongolia interioară în decembrie 2020. Chang’e-5 a fost primul modul de aterizare pe Pământ care a efectuat zboruri de întoarcere de pe Lună din 1976. În cadrul testelor lor, au descoperit că solul lunar poate acționa ca un catalizator de combustibil, permițând conversia electrochimică a dioxidului de carbon în metan și oxigen.
Având în vedere atmosfera înghețată a Lunii, un mare obstacol de depășit este lichefierea dioxidului de carbon pentru a forma combustibil, deoarece acest gaz se condensează. Cu toate acestea, cercetătorii au în continuare posibilitatea de a-și îmbunătăți metodele și de a face posibilă o mașină autonomă care să soluționeze această problemă.
„Nu se poate observa nicio diferență semnificativă între sistemele cu și fără echipaj uman, ceea ce sugerează în continuare posibilitatea puternică de a imita sistemul nostru propus în locații extraterestre”, au concluzionat cercetătorii în lucrare.