Rusia amenință că se va retrage de pe Stația Spațială Internațională

Marian Ciobanu
By Marian Ciobanu
2 Min
Rusia amenință că se va retrage de pe Stația Spațială Internațională

Relațiile tensionate SUA-Rusia par să se mute într-un domeniu în care a existat o mare cooperare până acum, în domeniul spațiului. Clima războiului rece dintre cele două țări este exacerbată de declarațiile recente ale șefului Roscosmos, Dmitry Rogozin, care a amenințat că își va retrage țara de la Stația Spațială Internațională dacă sancțiunile SUA împotriva Moscovei nu vor fi ridicate.

Dacă sancțiunile împotriva Progress și TsNIIMash rămân și nu sunt ridicate în viitorul apropiat, problema retragerii Rusiei din ISS va fi responsabilitatea partenerilor noștri americani. Fie vom lucra împreună și în acest caz si sancțiunile vor fi ridicate imediat, fie nu vom coopera și vom dezvolta propria noastră stație spațială.

Din decembrie, administrația Donald Trump a impus sancțiuni companiilor și organizațiilor rusești acuzate de legături cu armata rusă. Sancțiunile includ interzicerea vânzării de tehnologie americană către aceste companii, provocând o lipsă de componente și probleme cu misiunile spațiale rusești.

Avem rachete mai mult decât suficiente, dar nu avem nimic de lansat. Avem nave spațiale care sunt aproape complete, dar le lipsește un microcip specific pe care nu îl putem cumpăra din cauza sancțiunilor.

ISS a fost lansat în 1998 cu sprijinul Statelor Unite, Rusiei, Canadei, Japoniei și altor țări. Se compune din două părți, una folosită de ruși și una folosită de americani și alte servicii spațiale. NASA dorește să continue să utilizeze ISS până în 2030, dar o retragere timpurie din Rusia ar putea declanșa o nouă eră de război spațial cu Statele Unite împotriva Rusiei și Chinei.

Urmărește Geeki.ro și pe Google News

Distribuie acest articol
Postat de Marian Ciobanu Redactor-șef
Urmăriți:
Fondator GEEKI, am creat acest portal de ştiri it, tutoriale, ghiduri şi alte articole din jurul unui divertisment mai "nerd" pentru a expune public ceea ce mă pasionează şi de a răspunde la întrebările multor internauţi. Vreau să duc acest portal mult mai departe, investesc foarte mult timp şi energie pentru a oferi calitate şi cantitate în egală măsură pentru publicul acestui site.
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.