Schengen: Planuri de Ultim Moment și Determinare în Fața Obstacolelor pentru Finalizarea Aderării

Începând cu 31 martie 2024, românii își împărtășesc bucuria călătoriilor fără obstacole în aerporturile din întreg Spațiul Schengen. Cu toate acestea, adevărata călătorie a aderării României înseamnă mult mai mult decât acest pas inițial.

Schengen este un labirint complex, iar aderarea României necesită eliminarea controalelor la frontierele terestre. Este aici unde stă provocarea cea mai mare și unde economia noastră suferă cel mai mult.

Premierul Marcel Ciolacu nu se lasă descurajat de obstacolele puse de Austria. Cu un plan bine pus la punct, promite să forțeze acceptarea și să ducă România către obiectivul final.

Ciolacu subliniază importanța prioritizării interesului național și a creării unei voci unitare în spatele proiectelor majore ale țării. Stabilitatea și coeziunea sunt cheile succesului.

După 14 ani de așteptare, aderarea completă a României la Schengen pare mai aproape ca niciodată. Cu hotărâre și voință, țara noastră se îndreaptă spre libertatea de mișcare și integrarea profundă în Europa.

România în Schengen: Ce înseamnă asta pentru noi?

Schengen este un acord semnat inițial în orașul Schengen din Luxemburg în anul 1985, care permite libera circulație a persoanelor între statele membre ale Uniunii Europene, eliminând controlul la frontierele interne ale acestor țări. Practic, odată ce o țară devine membră a Spațiului Schengen, cetățenii săi pot călători între acele țări fără a fi supuși la verificări de securitate la frontiere.

Impactul aderării României la Spațiul Schengen ar fi semnificativ și complex. Iată câteva aspecte-cheie:

1. Libertate de Circulație pentru Cetățenii Români

Românii ar beneficia de libertate de mișcare în întregul Spațiu Schengen. Nu ar mai fi nevoie să prezinte pașaportul sau să stea la cozi pentru verificări la frontieră atunci când călătoresc în alte țări membre.

2. Facilitarea Comerțului și Turismului

Eliminarea controalelor la frontiere ar facilita circulația bunurilor și a persoanelor, stimulând astfel comerțul și turismul. Acest lucru ar avea un impact pozitiv asupra economiei românești, prin creșterea fluxului de turiști și a schimburilor comerciale.

3. Cooperare Polițienească și În Domeniul Securității

Aderarea la Schengen implică și o cooperare mai strânsă între statele membre în domeniul polițienesc și al securității. Schengen este o zonă de liberă circulație, dar și de securitate comună, unde statele membre lucrează împreună pentru a combate criminalitatea transfrontalieră și terorismul.

4. Simplificarea Procedurilor pentru Companiile și Instituțiile Românești

Fără controalele la frontieră, companiile și instituțiile din România ar beneficia de proceduri mai simple și mai eficiente în ceea ce privește transportul de mărfuri sau participarea la proiecte transnaționale.

5. Consolidarea Poziției României în Uniunea Europeană

Aderarea la Schengen ar consolida poziția României în cadrul Uniunii Europene și ar semnala angajamentul său față de valorile europene și integrarea europeană.

În concluzie, aderarea la Spațiul Schengen ar reprezenta un pas important pentru România în direcția integrării europene, facilitând circulația persoanelor și a bunurilor și consolidând cooperarea cu celelalte state membre ale Uniunii Europene în domeniul securității și al economiei.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *