Teama de topirea accelerată și creșterea nivelului mării a obținut un alt capitol: conform NASA , procesul este de 6 ori mai rapid decât în anii 90. Măsurătorile au fost făcute de 12 sateliți, care au monitorizat regiunile Antarcticii și Groenlandei . Dacă continuă în acest ritm, se va materializa cea mai proastă predicție din Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), cu o creștere estimată de 17 cm în mări până în 2100.
Cercetarea a fost realizată de 89 de oameni de știință din 50 de organizații internaționale diferite. Conform măsurătorilor, Antarctica și Groenlanda au pierdut împreună 475 miliarde de tone de gheață pe an în anii 2010 – un salt uriaș comparativ cu 81 de miliarde din anii ’90. Acum 3 decenii, ambele regiuni au scăzut cu 6,4 trilioane de tone de gheață, ceea ce a determinat creșterea nivelului mării cu 17,8 mm.
„Deși simulările computerizate ne permit să facem proiecții din scenariile schimbărilor climatice, măsurătorile prin satelit oferă dovezi prima facie foarte irefutabile”, explică Erik Ivins de la NASA, unul dintre liderii cercetării.
Motivele principale pentru dezgheț au fost oceanul mai cald în contact direct cu ghețarii Antarctici și temperatura ridicată, ceea ce provoacă topirea pe suprafața stratului de gheață. „Fiecare centimetru de creștere a nivelului mării duce la inundații și eroziune de coastă, perturbând viața oamenilor de pe planetă”, a spus Andrew Shepherd de la Universitatea din Leeds, Anglia, celălalt autor al studiului.
Cel mai rău an din ultimul deceniu a fost 2010, când 552 miliarde de tone de gheață s-au topit în ambele regiuni. Cu toate acestea, temperaturile ridicate înregistrate și dezghețurile intense înregistrate în Groenlanda anul trecut pot face ca 2019 să fie nou titularul recordului, însă studiile nu au fost încă finalizate.