Smartphone-urile din UE vor trebui să vină cu cel puțin 5 ani de actualizări

By
Marian Ciobanu
Redactor-șef
Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce...

În eforturile sale de a stimula economia circulară, Comisia Europeană și reprezentanții statelor membre au convenit asupra noilor cerințe de mediu pentru telefoanele și tabletele vândute în UE. CE nu a publicat încă oficial la ce au dus negocierile, dar un proiect ( pdf ) al documentului final dezvăluie la ce schimbări să se aștepte în următorii ani.

Scopul regulamentului va fi reducerea amprentei ecologice a dispozitivelor, acesta va include cerințe de durabilitate a produselor, precum și reguli de prelungire a duratei de viață a acestora prin actualizări de software și reparații simplificate. Se așteaptă să se ia o decizie în decembrie de a introduce etichete speciale pentru smartphone-uri și tablete, care vor include o evaluare a reparabilității și informații comparative cu privire la fiabilitatea acestora.

Regulile vor impune producătorilor să ofere acces la informații despre reparații și întreținere și piesele de schimb pentru o perioadă de cel puțin 7 ani după retragerea unui produs de pe piață. Odată cu aceasta, actualizările software vor trebui furnizate pentru cel puțin 5 ani după retragerea dispozitivelor de la vânzare. Smartphone-urile vor trebui să poată rezista la cel puțin 45 de căderi înainte de a-și pierde funcționalitatea, precum și să păstreze cel puțin 80% din capacitatea bateriei după 800 de cicluri de încărcare.

Producătorii vor avea suficient timp să se pregătească, deoarece regulile ar trebui să intre în vigoare la 21 de luni de la adoptare (prevăzută în martie anul viitor), adică până la sfârșitul anului 2024. Aceasta pare o perioadă prea lungă, dar astfel producătorii vor avea suficient timp pentru a-și adapta designul produselor, deoarece modelele care vor fi pe piață în 2025 sunt în prezent în curs de proiectare.

Experții consideră că furnizarea de piese de schimb pe o perioadă de 7 ani poate fi o provocare pentru producători, mai ales atunci când furnizorii lor nu mai produc anumite componente. Cu toate acestea, acest lucru poate determina companiile să proiecteze produse cu un accent mai mare pe robustețe, astfel încât să aibă mai puțină nevoie de reparații și, prin urmare, să păstreze mai puține piese de schimb.

În același timp, susținătorii Dreptului la Reparare sunt îngrijorați de faptul că regulile finale nu vor împiedica producătorii să folosească practici software pentru a limita service-ul independent. Ei consideră că prețurile ridicate ale pieselor de schimb au fost, de asemenea, trecute cu vederea și consideră că acestea ar trebui luate în considerare și în evaluarea reparabilității unui produs.

Sursa: Heise, Repair.eu

Etichetat:
Distribuie acest articol
Redactor-șef
Urmăriți:
Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.