Clima Pământului intră pe un drum fără întoarcere

Marian Ciobanu
Ceasul climatic

Într-un gest alarmant, Ceasul Climei, care ne arată cât timp mai avem până când planeta noastră va atinge încălzirea globală critică, sună alarma. Cu doar câțiva ani rămași pentru a salva planeta, acest ceas imens, cu o lungime de 62 de metri și amplasat în faimosul Union Square din New York, marchează o bornă îngrijorătoare. Ceasul Climei arată cât timp mai avem pentru oprirea înrăutățirii accelerate a schimbărilor climatice. Așa cum toți cei care au experimentat vremea recentă pot confirma, situația este destul de gravă. Conform datelor preliminare, Pământul a trecut prin cea mai călduroasă săptămână înregistrată la începutul lunii, iar valurile de căldură continuă să doboare recorduri locale în emisfera nordică. Aceasta este doar o dovadă a faptului că schimbările climatice conduc la noi extreme periculoase.

- Publicitate -

Ceasul Climei se apropie de final

În prezent, Pământul este cu aproximativ 1,1 grade Celsius mai cald decât înainte de Revoluția Industrială, datorită emisiilor de dioxid de carbon provenite din arderea combustibililor fosili. Această creștere a temperaturii conduce la evenimente meteorologice mai intense și extreme, incendii de pădure, furtuni și alte dezastre climatice. De aceea, liderii mondiali s-au angajat în cadrul Acordului de la Paris să oprească încălzirea planetei la un nivel mult mai mic decât cel actual.

Ceasul Climei ne arată cât de rapid ne apropiem de o creștere globală a temperaturii de 1,5 grade Celsius, având în vedere tendințele actuale de emisii. În acest moment, numărătoarea inversă a ceasului a scăzut sub 6 ani. Cu alte cuvinte, dacă oamenii continuă să pompeze aceeași cantitate de CO2 în atmosferă în următorii cinci ani, nu vom mai putea limita schimbările climatice la o creștere de doar 1,5 grade Celsius.

„Cel mai bun moment pentru a acționa a fost ieri”

Becca Richie, directorul comunității globale a Climate Clock, a declarat: „Cel mai bun moment pentru a acționa a fost ieri. În acest interval de timp, trebuie să implementăm soluțiile necesare și să ne asigurăm că rămânem sub pragul de 1,5 grade Celsius.” Ceasul a fost inițial conceput ca o formă de activism artistic, urmărind să servească ca un simbol similar cu Ceasul Apocalipsei, reprezentând o metaforă a cât de aproape este umanitatea de a se distruge singură. Acesta a fost expus în Union Square doar în timpul Săptămânii Climei din New York din 2020, dar de atunci a devenit o prezență permanentă.

Ceasul Climei reflectă datele furnizate de Institutul Mercator pentru Bunurile Comune Globale și Cercetarea Schimbărilor Climatice din Berlin (MCC). Nu face un contor invers către o dată exactă la care temperatura medie globală poate depăși 1,5 grade Celsius. În schimb, estimează cât timp mai avem până când oamenii vor produce suficientă poluare cu dioxid de carbon pentru a declanșa o creștere de 1,5 grade Celsius.

SURSE:theverge.com
Distribuie acest articol
By Marian Ciobanu Redactor-șef
Urmăriți:
Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *