ŞtiinţăŞtiri

SUA lansează primele teste comerciale pentru cipuri cerebrale

Studiile clinice ale primului sistem comercial Brain-Computer Interface (BCI) dezvoltat de Synchron au început în Statele Unite.

Testarea clinică pentru Stentrode, primul sistem comercial Brain-Computer Interface (BCI) dezvoltat de Synchron, a început în Statele Unite. Dacă studiile au succes, sistemul va fi folosit oriunde, dar se precizează că este conceput în primul rând pentru pacienții paralizați.

Se așteaptă ca sistemul Stentrode să-și demonstreze în primul rând siguranța, precum și capacitatea de a lucra eficient cu dispozitive digitale fără ajutorul mâinilor. Deoarece aceste sisteme de interfață Brain-Computer dezvoltate pot facilita comunicarea persoanelor cu dizabilități cu lumea exterioară. Potrivit cifrelor oficiale, există 5 milioane de utilizatori potențiali ai unor astfel de sisteme doar în Statele Unite .

Synchron, compania care a dezvoltat sistemul, este deja în fața rivalului lui Elon Musk, Neuralink, care are mai multe finanțări, dar încă nu a format pe deplin echipa. Anul trecut, Neuralink a strâns 205 milioane USD , în timp ce Synchron a strâns doar 70 milioane USD.

SUA lansează primele teste comerciale pentru cipuri cerebrale

Când sunt implantați, electrozii Stentrode călătoresc prin vasele de sânge către creier (Neuralink este implantat direct în craniu), iar sistemul convertește activitatea creierului în semnale electrice , permițând pacienților să proceseze mesaje text, e-mail și să cumpere online. Sarcini relativ simple .

Până acum, astfel de proiecte au primit permisiunea doar pentru experimente de laborator pe termen scurt. Dar dacă noua serie de teste are succes, programul va fi extins pentru a permite pacienților să folosească sistemul creier-calculator pe termen lung. Se pare că sistemul Stentrode va ajunge pe piață în următorii câțiva ani .

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare