Supercomputerul , de la IBM , este o altă armă folosită de oamenii de știință în încercarea de a stopa raspandirea noului coronavirus . Și și-a adus deja prima contribuție majoră: a identificat zeci de substanțe care pot stopa răspândirea agentului infecțios răspândit pe planetă.

Potrivit cercetătorilor Laboratorului Național Oak Ridge, din Statele Unite, cel  mai rapid supercomputer din lume a efectuat mii de simulări pentru a analiza ce compuși chimici ar putea acționa pentru a împiedica virusul să se conecteze la celulele umane, infectându-le.

Dintr-o listă de peste 8.000 de substanțe analizate, mașina care poate efectua 200 de cvadrilioane de calcule pe secundă a identificat 77 dintre ele cu capacitatea de a se lega la vârful materialului genetic din noul coronavirus. În acest fel, ei ar preveni infecția celulelor gazdă, oprind răspândirea.

Munca desfășurată de super computer a durat între 1 și 2 zile, în timp ce un computer normal ar petrece luni întregi pentru a face aceleași simulări. Acest lucru arată cum supercomputerul construit de IBM și deschis în 2018 poate fi un mare aliat în lupta împotriva bolii.

Următorii pași

După identificare, acești 77 de compuși au fost clasificați pe baza probabilității lor de stopare a virusului. Acum, echipa de cercetare va derula noi simulări folosind Summit-ul, de această dată cu un model mai precis al vârfului coronavirusului, publicat în urmă cu câteva zile.

Apoi, studiile experimentale trebuie efectuate de laborator de specialiști în domeniu, pentru a demonstra care dintre aceste produse funcționează cel mai bine pentru a incetini virusul.

În ciuda succesului în lucrare, directorul Universității din Tennessee și al Centrului pentru Biofizică Moleculară din cadrul laboratorului național Oak Ridge, Jeremy Smith, face o atenționare importantă: „Rezultatele pe care le-am obținut nu înseamnă că am găsit o cură sau tratament pentru noul coronavirus” .

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro,...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *