Tablete vs. tabere: beneficii ale expunerii la natură în tabere

WhitePress

În era tehnologiei avansate, în care dispozitivele electronice ocupă o parte din ce în ce mai mare din timpul nostru, se ridică întrebarea crucială: cum putem asigura o dezvoltare echilibrată pentru copii, într-un mediu în care tabletele și gadgeturile domină peisajul?

- Publicitate -

În contrast cu această tendință, taberele sunt o oportunitate perfectă pentru a ne bucura de natură și a ne conecta cu aceasta într-un mod autentic și profund, copiii beneficiind de experiențe în aer liber, explorarea naturii, în timp ce învață despre lucrul în echipă, leadership și importanța conservării mediului înconjurător. În plus, în multe tabere instructorii folosesc gadgeturi pentru a măsura timpul, performanțele copiilor, oferind astfel un exemplu foarte bun pentru modul în care tehnologia poate fi integrată în viața noastră într-un mod practic.

Tabletele: interconectarea digitală și potențialele consecințe

Tabletele și dispozitivele electronice au revoluționat modul în care interacționăm cu informația și cu lumea înconjurătoare, iar pentru acest lucru, le iubim. Accesul rapid la cunoaștere și divertisment ne-a transformat rutina zilnică, a eficientizat procesele de lucru, a diversificat posibilitățile de a face bani pentru toate categoriile sociale.

Cu toate acestea, prea multă expunere la ecrane poate determina consecințe neașteptate. De la perturbarea ritmului circadian la potențialele efecte asupra dezvoltării cognitive, utilizarea excesivă a tabletelor poate limita experiențele tactile și interacțiunile sociale, generând preocupări în ceea ce privește starea de echilibru psihic și dezvoltarea emoțională.

Taberele îmbunătățesc tonusul fizic al copiilor

Participarea la activități în aer liber, de la drumeții în pădure până la înot și snorkelling, îi încurajează pe tineri să-și folosească toate simțurile pentru a înțelege și a se adapta la mediul înconjurător. Astfel, ei își dezvoltă forța și agilitatea, fac mișcare și descoperă cât de puternic este corpul lor. Totodată, aventura, provocările timpului petrecut în natură le dezvoltă încrederea în sine, reziliența și capacitatea de a depăși obstacolele.

walking-together-kids-in-green-forest-at-summer-d-2021-12-23-00-47-43-utc.jpg

Să trecem în revistă 6 dintre efectele pozitive pe care le are sportul practicat în tabără asupra sănătății fizice a copiilor:

  • îmbunătățirea capacității cardiovasculare: participarea la activități precum alergările și jocurile de echipă determină inima să pompeze sânge mai eficient, ceea ce contribuie la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Acest lucru poate duce la o circulație sanguină mai bună și la un aport crescut de oxigen și substanțe nutritive către celulele corpului;
  • creșterea forței musculare: făcând mișcare timp de 5-6 zile consecutive copiii observă felul în care acționează corpul lor, descoperă forța pe care o au, ceea ce pot realiza cu propriile puteri, atât în cadrul sporturilor de echipă, cât și prin activitățile individuale;
  • stimularea metabolismului: participarea la activități fizice poate accelera metabolismul, adică procesul prin care organismul descompune hrana și o transformă în energie. Un metabolism activ ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și la arderea caloriilor într-un mod eficient;
  • efectele asupra sistemului nervos: activitățile fizice eliberează endorfine, cunoscute și sub numele de „hormoni ai fericirii”, cu rol în îmbunătățirea stării de spirit, reducerea stresului și anxietății;
  • consolidarea oaselor: sporturile care implică sărituri sau alergări contribuie la creșterea densității osoase, reducând riscul de osteoporoză mai târziu în viață;
  • dezvoltarea coordonării și echilibrului: diversitatea activităților, sporturilor din tabere  contribuie la îmbunătățirea acestor abilități motorii, făcându-i pe copii mai conștienți de ei înșiși, de corpul lor și mai încrezători în ceea ce pot realiza cu propriile puteri. 

Dezvoltarea abilităților de interacțiune față în față

Taberele oferă nu doar oportunități de învățare prin experiență, ci și conexiuni sociale semnificative. Interacțiunea cu ceilalți copii într-un cadru natural și relaxat încurajează dezvoltarea abilităților sociale, de la comunicare și colaborare până la empatie. Mai mult decât atât, experiențele comune și provocările create de mediul natural consolidează legăturile dintre participanți, generând prietenii și amintiri pe care, cu ajutorul mijloacelor moderne de comunicare, le pot menține până la următoarea tabără la care se reîntâlnesc. 

Ei au oportunitatea să întâlnească personalități diferite de cele din grupul obișnuit de prieteni, obișnuindu-se astfel să comunice cu oameni diferiți și să se adapteze ușor persoanei din fața lor. 

În acest mod, vor deveni comunicatori mai buni și în mediul online, reușind să depășească starea de timorare pe care o produce vorbitul din spatele unui ecran prin faptul că devin conștienți de impactul cuvintelor și interacțiunilor asupra oamenilor, în lumea reală. Au ocazia să vadă prin experiențe directe că prin cuvintele și atitudinea lor pot fi lideri excepționali și coechipieri de încredere, că ei înșiși pot încuraja, pot mobiliza oameni și pot contribui la succesul unui proiect de echipă.

child-schooler-with-smartwatch-running-outdoor-par-2022-11-01-04-55-00-utc.jpg

Cum îmbinăm tehnologia și natura pentru o viață echilibrată și sănătoasă

În lumina acestor aspecte, o perspectivă echilibrată ar implica abordarea inteligentă a utilizării tabletelor și integrarea responsabilă a tehnologiei în educație și divertisment.  Cu o gestionare adecvată, tehnologia poate sprijini învățarea și dezvoltarea tinerilor, inclusiv în tabere. Spre exemplu:

  • utilizarea smartwatch-urilor pentru a cronometra anumite activități, pentru a observa impactul asupra stării de sănătate (puls, calorii consumate, etc.);
  • videoproiectoare – după o zi plină de experiențe și aventuri, un film educațional sau inspirațional în aer liber e binevenit, iar subiectul ales poate fi în concordanță cu obiectivele taberei. Copiii ar putea viziona filme despre lucrul în echipă, perseverență, leadership, care să-i inspire și să le ofere modele de comportament pe care le pot replica ei înșiși în următoarele activități din tabără.  

Petrecând timp în aer liber, copiii se dezvoltă din punct de vedere emoțional, relațional, ajung să se cunoască mai bine pe ei înșiși, își îmbunătățesc sănătatea fizică și psihică, învață să aibă grijă de mediul înconjurător și își dezvoltă abilități importante pentru viață. Astfel, devin mai conștienți de propriile forțe, de impactul pe care îl au asupra a tot ce îi înconjoară și de faptul că tehnologia are rolul de a eficientiza anumite acțiuni, de a facilita accesul la resursele de care avem nevoie, dar nu „trăiește” în locul nostru, iar fericirea, împlinirea, succesul în viață depinde tot de noi înșine.   

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *