Traversăm o perioadă cu mari salturi tehnologice, însă important este și gradul de răspândire a noilor tehnologii. Exemplul izolațiilor cu spumă poliuretanică, vădit mai eficiente decât alte tipuri de izolații termice, este grăitor.
Cât timp va mai trece până când acestea vor izola majoritatea caselor de locuit din România? Întrebarea este pusă deoarece de acest material denumit spumă poliuretanică beneficiază deja de zeci de ani oamenii care și-au izolat casele astfel.
Spumă poliuretanică: Material-minune în izolații
În țările mai dezvoltate economic, spuma poliuretanică este arhicunoscută – o alegere implicită, putem spune. De aici provine definiția acesteia drept material-minune în izolații. În țara noastră, situația privind spuma izolatoare e diferită, deși se observă o îmbunătățire continuă odată cu avansul economic simțitor din ultimii ani și dorința reală de ecologie și eficientizare energetică a locuințelor. Tendința se poate observa chiar și privind la numărul de panouri fotovoltaice instalate recent, precum și la accentul pus pe certificatele energetice ale clădirilor.
Spuma poliuretanică nu emite gaze nocive după aplicare și expandare, așadar reprezintă o soluție de izolare termică sigură din perspectiva sănătății și protecției mediului. Faptul că aceasta nu se aplică pe suprafețe, ci se pulverizează pe ele, aduce un avantaj nesperat: cel de a izola pereții, plafonul, podul/mansarda etc. în mod uniform, indiferent de numărul de muchii sau colțuri.
Această uniformizare e imposibilă în cazul polistirenului sau vatei minerale, aici rămânând în mod inerent câteva zone, cât de mici, prin care transferul de căldură se realizează mai mult și mai rapid decât în rest. Nu este și problema spumei – iată așadar ce tehnologie grozavă de izolare!
Datorită acesteia apar numeroase beneficii. Iată numai câteva dintre ele:
Sigilarea completă a zonei; etanșarea perfectă a suprafeței;
Consumul de energie scade cu mai bine de -30%, chiar -50%;
Barieră pentru umezeală; spunem adio igrasiei și mucegaiului;
Durata de viață: pe viață; fără alte cheltuieli de izolare casă;
Spuma permite păstrarea detaliilor exterioare ale clădirii.
Dacă ținem cont și că o variantă a spumei, cea numită cu celulă închisă, este de cinci ori mai densă decât orice alt material izolator de pe piață, devenind o adevărată barieră termică, atunci lucrurile devin și mai clare: tehnologia este uimitoare și astăzi e disponibilă la un preț avantajos.
E timpul ca românii să facă acest salt tehnologic!
Până la debutul deceniului pe care îl traversăm astăzi, spuma poliuretanică era aproape necunoscută în rândul românilor. A fost nevoie ca firmele de izolații să se intereseze de furnizori, să adauge spuma în lista de materiale izolatoare disponibile și să învețe să o aplice cât mai bine – întrucât aplicarea necorespunzătoare sau calitatea îndoielnică a spumei este cauza pentru care, din nefericire, unii români sunt și acum reticenți apropo de spumă.
Pe lângă acestea de mai sus, s-au înființat firme dedicate izolării cu spumă, care au ajuns să îi cunoască acesteia toate secretele. Dintre firmele specializate în spuma poliuretanică s-a evidențiat o anumită firmă de izolații din București, cu denumirea Isoterm și sloganul Evoluția în izolații, prin transparența totală afișată față de materialul în cauză și prin foarte multe lucrări de real succes bifate pe parcursul anilor de activitate.