Telefonul a căzut în apă: cum să-l faci să funcționeze din nou? Cum să faceti sa functioneze un telefon care a căzut în apă? Cum pot fi sigur că încă funcționează și cum pot să mă asigur că nu-l mai deteriorez? Acesta este genul de cercetare pe care le facem atunci când telefonul nostru se întâmplă să fie în contact cu apa.
Șansele de a-ți recupera smartphone-ul după ce ai căzut în apă depind de gradul de scufundare a acestuia, chiar și pentru smartphone-uri rezistente la apă certificate. Într-adevăr, certificările nu sunt neapărat asigurări complete și este important să ai în vedere pașii principali pentru a economisi timp dacă ți se întâmplă acest lucru. Iată câteva sfaturi.
VERIFICA CELE MAI BUNE OFERTE BLACK FRIDAY 2024 PE:
Mi-a căzut telefonul în apă, ce să fac?
Piscina, toalete, duș, ceașcă de cafea… Atâția dușmani ai vieții de zi cu zi pentru telefonul tău. Dacă se trezește victima înecului, ai totuși șansa să-i acordi primul ajutor datorită acestor 5 pași pe trebuie sa ii aplicati atunci când un smartphone cade în apă. Ca și în cazul unui computer pe care ai vărsat cafea, fiecare secundă poate conta.
Opriți-l imediat sau scoateți bateria din smartphone
Primul lucru de făcut este să închideți smartphone-ul pentru a nu crea scurtcircuite. Dacă te simți motivat (și dacă smartphone-ul tău o permite), încearcă să scoți bateria din smartphone. Dacă din ce în ce mai puține smartphone-uri sunt echipate cu o baterie detașabilă, este putin posibil ca a ta să fie. Dacă nu puteți scoate bateria, opriți-vă smartphone-ul cât mai curând posibil.
Dezasamblați smartphone-ul
Majoritatea smartphone-urilor sunt acum imposibil de reparat. Dar asta nu înseamnă că nu pot fi demontate, cel puțin parțial. Pe unele iPhone-uri, acesta poate fi ecranul, de exemplu.
Ideal este să faci o cercetare în inainte. Priviți cum ați putea să vă dezasamblați smartphone-ul, să vedeți dacă este fezabil… Atenție, totuși, la unele modele, dezasamblarea acestuia anulează garanția. Dacă telefonul dvs. este încă în garanție, este mai bine să săriți peste acest pas.
Folosește un uscător de păr.
Indiferent dacă ați reușit sau nu să vă dezasamblați smartphone-ul, puteți face acest pas. Doar calea va fi diferită. Ideea acum este să vă uscați smartphone-ul cât mai ușor posibil. Desigur, va fi mai ușor dacă este deschis.
Dacă aveți la îndemână un recipient cu aer comprimat, aceasta este cea mai bună soluție. În caz contrar, un uscător de păr poate fi si el de ajutor, deși va trebui să fii extrem de atent (nu suflați aer prea fierbinte ar putea deteriora definitiv bateria sau componentele). De asemenea, folosiți întotdeauna aer rece !
Puneti-vă smartphone-ul în orez
Al patrulea pas este să vă scufundați smartphone-ul într-o anumită cantitate de orez. Alternativ, utilizați quinoa sau cușcuș. Turnați orezul într-o cutie de plastic (de exemplu). Apoi puneti smartphone-ul în mijloc. Acum trebuie să te înarmezi cu răbdare. Se recomandă cel puțin 72 de ore înainte de a deschide din nou această cutie. O perioadă în care orezul va absorbi umezeala și, poate, va salva smartphone-ul.
Contactați serviciul post-vânzare, producătorul sau un reparator.
Dacă nimic nu a funcționat, cel mai bine este acum să contactați pe cineva care să se ocupe de repararea sau schimbarea mobilului dvs. În general, dacă în interiorul componentelor se găsește umezeală sau apă, reparația va fi taxabilă (cu excepția cazului în care aveți asigurare). În orice caz, dacă nimic nu a funcționat, trebuie să contactați fie:
- Serviciul post-vânzare al producătorului dispozitivului dvs. sau asistența pentru clienți (Apple Care sau un Apple Store pentru un iPhone, de exemplu).
- Distribuitor al aparatului (eMAG, Flanco, EvoMag, etc.).
- De preferință, dacă garanția nu mai este valabilă, un reparator.
În cele din urmă, dacă ești genul care îți aruncă în mod regulat smartphone-ul în apă, atunci probabil că este mai ușor să iei un model potrivit. În primul rând, verificați certificarea IP. Deși aceasta nu este o garanție absolută, totuși protejează în majoritatea situațiilor.
Cea mai bună soluție constă adesea în prevenire, cu protecție externă, de exemplu. Poate fi o carcasă impermeabilă pentru uz zilnic, o geantă specifică pentru când mergi la piscină sau o asigurare dedicată.