În ciuda contextului economic dificil, ideile noi de business nu încetează să apară și, odată cu ele, nici start-up-urile. Deși procentul de afaceri noi care supraviețuiesc este destul de redus, o parte semnificativă reușesc să dea lovitura. Acestea sunt cele ale căror echipe au pus accent pe marketing și au știut de la început cât de valoros este un branding reușit. Restul au comis greșeli care le-au scăzut credibilitatea în fața publicului sau nu au fost suficient de inteligente, încât să aducă suficienți clienți.
Iată topul greșelilor pe care le fac afacerile aflate la început de drum
- Nu conștientizează ideea fundamentală a brandului
Ceea ce experții numesc ideea specifică a brandului face referire la esența companiei, viziunea sa, conceptul central pe care îl susține. Multe afaceri pornesc la drum cu un produs sau un serviciu de calitate, însă eșuează în a transmite publicului ce anume îi diferențiază de competiție, care este valoarea care “pune roțile în mișcare”. Fiecare organizație este unică, în ciuda faptului că ea pune la dispoziție lucrurile similare cu concurența. Așadar, nu pierde din vedere “povestea” afacerii tale, ce anume o face să fie incomparabilă cu restul ofertelor de pe piață și folosește-o în procesul de branding, iar rezultatele vor fi vizibile.
- Uită că au mai multe publicuri
Atunci când concep strategia de branding, o parte dintre cei care pornesc business-ul fac abstracție de anumite segmente de parteneri, cu care au o relație directă sau indirectă. Printre publicurile unui brand se numără: consumatorii, mass-media, concurența, furnizorii, angajații, autoritățile, comunitatea financiară și grupurile de presiune. Pentru a întreține comunicarea cu aceste cercuri ce pot contribui la succesul sau eșecul unui business, specialiștii de marketing trebuie să țină cont de impactul pe care îl are imaginea companiei asupra lor și modul în care interacționează cu ele.
- Nu conștientizează când trebuie reinventat brandul
Orice afacere evoluează odată cu trecerea timpului, iar acest parcurs trebuie să se reflecte și în identitatea vizuală a organizației. Mulți manageri nu identifică momentul în care un brand trebuie să implementeze un proces de rebranding. Această nevoie poate apărea odată cu extinderea afacerii de la nivel local la nivel național sau internațional sau în cazul în care este necesară o nouă abordare pentru supraviețuirea pe piață.
- Nu acordă suficientă importanță elementelor de design
Mulți oameni de afaceri sunt convinși că este suficient să ofere un produs acceptabil și omit să investească în identitatea vizuală a afacerii. De aceea, nu reușesc să atragă clienți noi. De aceea, este indicat să apelezi la experți atunci când vine vorba despre branding pentru business-ul tău și să ai parte de servicii de calitate.
- Ignoră importanța comunicării directe în branding
Așa cum anumiți afaceriști nu țin cont de toate publicurile lor, multe companii nu iau în seama toate canalele prin care se construiește imaginea sa. Adesea, se investesc sume considerabile în amenajarea unui magazin pentru a urma ultimele tendințe în materie de design, însă personalul nu este instruit pentru a interacționa cu publicul astfel încât să se alinieze la valorile brandului. Așadar, asigură-te că cei cu care lucrezi înțeleg și implementează modelul de comunicare adecvat brandului.
Prin urmare, pune la punct o strategie bine documentată și evită aceste greșeli care pot pune în pericol succesul afacerii tale.
Sursa foto: unsplash.com