Coronavirus
Coronavirus

Un coronavirus este un fel de virus comun care provoacă o infecție în nas, sinusuri sau in partea superioara a gatului. Majoritatea coronavirusurilor nu sunt periculoase.

Totusi, unele tipuri sunt destul de grave. Aproximativ 858 de persoane au murit din cauza sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care a apărut pentru prima dată în 2012 în Arabia Saudită și apoi în alte țări din Orientul Mijlociu, Africa, Asia și Europa. În aprilie 2014, primul american a fost internat pentru MERS în Indiana și un alt caz a fost raportat în Florida. Amândoi tocmai s-au întors din Arabia Saudită. În mai 2015, a existat un focar de MERS în Coreea, care a fost cel mai mare focar din afara Peninsulei Arabice. În 2003, 774 de persoane au murit din cauza unui focar sever de sindrom respirator acut (SARS). Începând cu 2015, nu au existat alte rapoarte privind cazurile de SARS. MERS și SARS si acestea sunt tipuri de coronavirusuri.

Dar la începutul lunii ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a identificat un nou tip: coronavirus nou 2019 (2019-nCoV) în China. La inceputul lunii ianuarie, în China au existat 300 de cazuri confirmate și un număr de decese care era încă în cifre mici, dar în creștere. Și în ciuda proiecțiilor aeroportului, un călător a adus primul caz în S.U.A.

Adesea, un coronavirus provoacă simptome de infecție respiratorie, cum ar fi nasul infundat, tuse și dureri în gât. Uneori acest virus se poate trata cu medicamentatie obisnuita, depinde de persoana purtatoare. Coronavirusul poate provoca, de asemenea, infecții ale urechii medii la copii.

Ce este un coronavirus?

Coronavirusurile au fost identificate pentru prima dată în anii 1960, dar nu știm de unde provin. Își obțin numele din forma lor asemănătoare cu o coroana. Uneori, dar nu des, un coronavirus poate infecta atât animalele, cât și oamenii.

Majoritatea coronavirusurilor se răspândesc la fel cum fac și alți viruși cauzatori de răceală: prin persoanele infectate care tusesc și strănut, prin atingerea mâinilor sau feței unei persoane infectate sau prin atingerea unor lucruri, cum ar fi butoanele pe care le-au atins persoanele infectate.

Aproape toată lumea are o infecție cu coronavirus cel puțin o dată în viață. În Statele Unite, coronavirusurile sunt mai frecvente toamna și iarna, dar in orice moment se poate veni cu o infecție cu coronavirus în orice moment.

Simptomele majorității coronavirusurilor sunt similare cu oricare altă infecție respiratorie superioară, incluzând nasul curgător, tuse, dureri în gât și uneori febră. În cele mai multe cazuri, nu veți ști dacă aveți un coronavirus sau un alt virus care provoacă răceala, cum ar fi rinovirusul.

Ați putea face teste de laborator, prin prelevarea mucusului ale nasului și gâtului și sânge, pentru a afla dacă răceala dvs. a fost cauzată de un coronavirus. Rezultatele testelor nu ar schimba modul în care vă tratați simptomele, care de obicei daca simtomele dispar în câteva zile.

Dar dacă o infecție cu coronavirus se răspândește în tractul respirator inferior, aceasta poate provoca pneumonie, în special la persoanele în vârstă, persoanele cu boli de inimă sau persoane cu sistem imunitar slăbit.

Ce trebuie sa faci pentru a preveni un coronavirus

Nu există vaccin pentru coronavirus. Pentru a preveni o infecție cu coronavirus, faceți aceleași lucruri pe care le faceți pentru a evita răceala comună:

  • Spălați-vă bine pe mâini cu săpun și apă caldă sau cu un produs de igienizare pe bază de alcool.
  • Ține-ți mâinile și degetele departe de ochi, nas și gură.
  • Evitați contactul strâns cu persoanele infectate.

Tratezi o infecție cu coronavirus în același mod în care tratezi o răceală:

  • Odihnește-te mult.
  • Bea lichide.
  • Luați un medicament pentru dureri în gât și febră. Dar nu dați aspirină copiilor sau adolescenților mai mici de 19 ani; utilizați în schimb ibuprofen sau acetaminofen.

Un umidificator sau un duș cu aburi poate ajuta, de asemenea.

Daca un coronavirus provoacă MERS sau SARS în alte țări, genul de infecție cu coronavirus comun în Statele Unite nu reprezintă o amenințare serioasă pentru un adult ingrijit si sănătos. Dacă vă îmbolnăviți, tratați-vă simptomele și contactați un medic dacă se agravează sau nu dispar.

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.