O echipă de oameni de știință de la Universitatea Stanford a publicat un studiu în revista Nature, în care a detaliat modul în care au implantat neuroni umani în creierul unor șobolani nou-născuți. Aceste noi implanturi au dezvoltat sinapse cu neuronii existenți ai rozătoarelor și au participat la anumite activități cerebrale, dovedind că s-au integrat cu succes în noul lor mediu.
Organoizii sunt culturi celulare tridimensionale care au evoluat de la culturi bidimensionale simple. În acest caz, acestea sunt grupuri de neuroni derivați din celule stem umane care seamănă cu creierul real. Cu toate acestea, ele nu sunt alimentate cu vase de sânge și nu primesc stimuli sau interacțiuni neuronale.
Sergiu Pașca și colegii săi de la Universitatea Stanford au creat aceste agregate de 500.000-1 milion de neuroni care au fost implantate în creierul unor șobolani nou-născuți. Aceste grupuri de neuroni sunt responsabile în mod special de procesarea senzațiilor tactile, cum ar fi mișcarea mustăților la rozătoare.
În termen de șase luni, numărul lor a crescut la trei milioane și au ocupat aproximativ o treime din zona în care fuseseră transplantați. Nu numai că au crescut în apropierea celor existenți, dar s-au interconectat cu aceștia, ajungând în cele din urmă să se integreze în circuitele neuronale ale șobolanilor. Ca urmare, nu numai că neuronii umani au răspuns la ceea ce au perceput subiecții de test în cauză, dar aceiași neuroni au început să dicteze comportamentul lor.
Acest proces ar putea contribui la cercetarea tulburărilor neurologice, cum ar fi epilepsia și schizofrenia, și ar putea ajuta la conceperea de noi medicamente pentru tratarea acestora.
Image Credit: NICHD/S. Jeong