Twitter, învăluit în haos: Elon Musk aduce limite noi și amenințări la adresa internetului deschis

Twitter a devenit o adevărată sursă de haos pe internet, odată cu achiziționarea sa de către Elon Musk. Cu introducerea sistemului de abonament Blue, luarea unor decizii arbitrare și acum limitarea numărului de tweet-uri, platforma a suferit schimbări majore. Recent, Twitter a blocat accesul la conținutul său pentru utilizatorii care nu au un cont sau nu sunt autentificați, impunând obligația de a te conecta. În scurt timp, mii de oameni s-au confruntat cu problema mesajului „limita de utilizare a fost atinsă”. De fapt, motivul din spatele acestei probleme este introducerea de către Elon Musk a unei limite temporare privind numărul de tweet-uri ce pot fi vizualizate într-o zi.

Din punctul de vedere al lui Musk, această limitare are o importanță semnificativă. Conform declarațiilor sale, limita de tweet-uri a fost impusă pentru a preveni extragerea excesivă de date și manipularea sistemului. Mai mult, Musk afirmă că această restricție poate avea chiar un impact pozitiv asupra noastră: „Te trezești dintr-o transă profundă, îți pui telefonul deoparte și te îndepărtezi pentru a-ți vedea familia și prietenii.”

VERIFICA CELE MAI BUNE OFERTE BLACK FRIDAY 2024 PE:

În prezent, conform lui Musk, limita de citire a tweet-urilor este de 10.000 pentru conturile verificate, 1.000 pentru conturile neverificate și 500 pentru noile conturi neverificate. Nu se știe exact cum se face acest calcul; nu este clar dacă sunt numărate doar tweet-urile accesate prin clic sau toate tweet-urile afișate în fluxul nostru. Cu toate acestea, având în vedere că mulți utilizatori ajung la limită, este posibil ca fiecare tweet vizualizat să fie numărat.

Pe lângă aceasta, există și o latură întunecată pe care mulți o neglijează sau nu doresc să o vadă: închiderea internetului deschis. De exemplu, dezvoltarea ChatGPT va avea un impact indirect asupra internetului deschis. Cu ajutorul soluțiilor de inteligență artificială oferite de ChatGPT și OpenAI, oricine poate extrage date. Și nu există o platformă mai potrivită pentru extragerea datelor decât Twitter, Facebook sau Instagram, care sunt platforme deschise și masive. Desigur, nu doar OpenAI poate face acest lucru, ci și alte soluții de inteligență artificială. Impunerea obligativității de a avea un cont pe Twitter și apoi limitarea numărului de tweet-uri vizualizate au ca scop principal prevenirea acestui fenomen.

Jack Dorsey, fostul proprietar și CEO al Twitter-ului, a făcut și el o declarație după aceste evenimente, prin intermediul propriului său cont. El a afirmat că administrarea Twitter-ului este o sarcină dificilă și nu dorește ca nimeni să treacă prin această presiune. El crede că echipa depune toate eforturile sub restricțiile impuse și recunoaște că este ușor să critici deciziile luate de la distanță… și el este vinovat în această privință. Dorsey își dorește ca Twitter să continue să se dezvolte și speră că vor considera construirea unor protocoale deschise rezistente la cenzură, cum ar fi Bitcoin și Nostr, pentru a proteja un internet deschis și bun pentru toți.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *