ŞtiriTehnologie

UE a aprobat un singur încărcător pentru toate dispozitivele electronice portabile

Până la sfârșitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele și camerele vândute în UE vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB-C. Această cerință va afecta și laptopurile, dar din primăvara lui 2026. Noua lege, care a fost adoptată astăzi în plen cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri, face parte din eforturile UE de a reduce deșeurile electronice și de a ajuta consumatorii să aleagă soluții mai durabile.

Aceasta înseamnă că consumatorii nu vor avea nevoie de un încărcător diferit atunci când cumpără un dispozitiv nou, deoarece vor putea folosi un încărcător pentru a încărca multe produse electronice. Regulamentul se aplică telefoanelor mobile, tabletelor, camerelor, căștilor, consolelor și boxelor portabile de jocuri, cititoarelor de cărți electronice, tastaturilor, mouse-urilor, dispozitivelor de navigație și laptopurilor care sunt încărcate printr-un cablu care oferă o putere de până la 100 de wați.

Toate dispozitivele care acceptă încărcare rapidă vor avea aceeași viteză de încărcare cu orice încărcător compatibil. Până la sfârșitul anului 2024, CE va armoniza, de asemenea, cerințele de compatibilitate tehnică pentru tehnologiile de încărcare fără fir, care vizează, de asemenea, reducerea deșeurilor electronice și eliminarea dependenței consumatorilor de un singur producător pentru încărcătoare.

În caz contrar, Comisia a prevăzut etichete speciale care vor informa consumatorii despre capacitățile de încărcare ale noilor lor dispozitive, astfel încât aceștia să poată verifica cu ușurință dacă funcționează cu încărcătoarele existente. De asemenea, clienții vor putea alege în cunoștință de cauză dacă să cumpere sau nu un încărcător cu un anumit produs nou.

Potrivit CE, aceste măsuri vor economisi consumatorilor 250 de milioane de euro pe an de la achiziționarea de încărcătoare inutile. 11.000 de tone de încărcătoare inutile sunt aruncate anual în UE. Consiliul UE va trebui să aprobe oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Țările vor avea apoi la dispoziție 12 luni pentru a implementa regulile în legislația internă și apoi încă 12 luni pentru a le implementa. Regulamentul nu se aplică produselor care urmează să fie introduse pe piață înainte de termenul limită.

Sursa: Parlamentul European

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare