ŞtiinţăŞtiriTehnologie

Un conflict de război poate pune capăt internetului

Temerile de sabotaj care ne pot duce înapoi în secolul trecut

Șeful Forțelor Armate din Regatul Unit, amiralul Tony Radakin, a avertizat ca prin creșterea activității submarinelor rusești este ameninț sistemul global de telecomunicații. Declarațiile sale, deși concentrate pe Rusia, ne amintesc că internetul este la cheremul oricărei țări rău intenționate care are submarine. Cablurile submarine care transportă date sunt „sistemul informațional din lumea reală” și orice încercare de a-l deteriora trebuie rezolvată imediat.

Cel puțin 97% din toate datele de pe internet trec prin această vastă rețea care conectează țărmurile din întreaga lume. Aceste cabluri sunt instalate de bărci speciale și costă de obicei sute de milioane de dolari. Până în prezent, pe fundul oceanului există 1,2 milioane de kilometri de cabluri, cea mai mare care conectează Asia și America (AAG) de peste 20.000 de kilometri. Un cablu standard constă din 200 de fibră optică care transmit 400 Gb de date pe secundă în ambele direcții.

Un conflict de război poate pune capăt internetului

Sabotajul prin cablu nu necesită tehnologie avansată, deoarece traseele lor sunt urmărite chiar și pe hărțile de navigație pentru a preveni ambarcațiunile să le taie cu ancorele. Majoritatea sunt deținute de companii și organizații și nu există un organism de monitorizare internațional sau chiar național.

Un atac coordonat, chiar dacă nu taie toate cablurile, va transfera întregul volum de date la ceea ce a mai rămas, reducând vitezele sau chiar întrerupând accesul la internet. Internetul prin satelit nu poate satisface în niciun fel cererea cerută. Chiar dacă am folosi fiecare satelit de comunicații pe orbită în jurul Pământului, acesta ar reprezenta doar 7% din comunicațiile de internet numai în SUA.

Un conflict de război poate pune capăt internetului

„Internetul local” ar mai exista, dar toate serviciile bazate pe centre de date, în special companiile mari, s-ar prăbuși. Tindem să ne gândim la internet ca la o sursă de divertisment și că o acțiune rău intenționată ne-ar scoate pur și simplu din zona noastră de confort. Dar realitatea este că internetul tranzacționează 10 trilioane de dolari în fiecare zi și orice întrerupere ar avea un impact direct asupra economiei globale, distrugând chiar și sistemul bancar.

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare