Un progres important a fost făcut pentru bateriile cuantice , care se așteaptă să fie unul dintre dispozitivele importante de stocare a energiei din viitor. Un grup de cercetare a demonstrat cu succes conceptul de superabsorbție, o idee crucială care stă la baza bateriilor cuantice.
Cercetătorii de la Universitatea Australiană din Adelaide au demonstrat fezabilitatea bateriilor cuantice într-un dispozitiv proof-of-concept (poc).
James Quach, unul din echipa de cercetare, a declarat: „Superabsorbția este un efect colectiv cuantic în care tranzițiile între stările de molecule interferează constructiv. Interferența constructivă are loc atunci când diferite unde se unesc, dând fiecărei undă un efect mai mare decât pe cont propriu. Cel mai important. Permite fiecărei molecule să absoarbă lumina mai eficient decât dacă s-ar mișca separat.”
Pentru a spune simplu, ideea de supraabsorbție sugerează că o absorbție mai eficientă a energiei poate fi realizată prin creșterea numărului de molecule pentru a stoca energia disponibilă. Cu alte cuvinte, cu cât bateria este mai mare, cu atât poate fi încărcată mai repede .
Cercetătorii au reușit să realizeze această idee, care până acum a fost prezentată doar ca o teorie. Un dispozitiv de testare a fost dezvoltat prin plasarea unui număr diferit de straturi de molecule active de absorbție a luminii în micro-goluri între foi de diferite dimensiuni. Folosind o metodă chimică, echipa a observat apoi că, pe măsură ce dimensiunea micro-golului și numărul de molecule au crescut, timpul de încărcare a scăzut. În acest fel s-a dovedit superabsorbția teoretică.
Cercetătorii spun că următorul lor obiectiv este dezvoltarea unui prototip de baterie cuantică. Se afirmă că tehnologia care urmează să fie dezvoltată va deschide calea pentru baterii care sunt mult mai rentabile și pot fi încărcate mai rapid.