Salutare, exista peste 30.000 de cratere pe suprafata lunii, mai exact, pe partea vizibila orientata catre Pamant.Acestea sunt urme de impact lasate de meteoriti cu miliarde de ani inainte ca viata pe terra sa existe, si conform lui David King orice se intampla acum pe luna, s-a intamplat si pe Pamant. Diferenta este facuta de apa si atmosfera Pamantului ce alaturi de miscarea placilor tectonice, uniformizeaza aspectul per total. Ca o consecinta, astazi cunoastem 160 de cratere pe suprafata planetei noastre, avand in vedere posibilitatea existentei unor cratere ne descoperite inca.Asa ca ne intrebam, unde sunt meteoritii?

Pentru a intelege unde sunt cu adevarat meteoritii trebuie sa stabilim pentru inceput ca nu exista un vacuum total in spatiu, spatiul nu este un vid, chiar si in zonele unde in aparenta nu se afla nimic, exista molecule si praf interstelar. Astronomii au descoperit de foarte mult timp un fenomen numit lumina zodiacala, o lumina triunghiulara nejustificata putea fi observata odata cu rasaritul sau apusul soarelui. Sesizat chiar de pe vremea grecilor antici, ciudatul fenomen si-a gasit explicatia abia in franta in secolul 17, cand cercetatorii au ajuns la concluzia ca lumina era de fapt o reflexie, in ce se reflecta lumina? In zeci de particule de praf provenit de la coliziunea asteorizilor despre care vom discuta astazi.

Prin prisma prafului de meteoriti, putem spune ca intr-o oarecare masura exista meteoriti chiar si in aerul pe care il respiram. Zilnic, 60 de tone de astfel de molecule intra in atmosfera Pamantului, conform rezultatelor studiului efectuat cu instrumentul Doppler Lidar. Din pacate omul nu poate depista aceste particule minuscule, asa ca sarcina a revenit satelitilor precum Pegasus din 1965 sau IRAS din 1983. Ceea ce putem studia si observa in schimb sunt ploile de meteoriti.

Toti meteoritii care se prabusesc vin insotiti de sunet si lumina puternica ce poate fi vazuta de la 40 km distanta. Prabusirea unui astfel de corp este un eveniment tragic insa atmosfera in sine opreste considerabil velocitatea meteoritului. Asa ca, multe dintre craterele pe care le vedem sunt aparent goale, pentru ca dimensiunea corpului in cadere era exagerat de mare, spre exemplu, orice meteorit cu o greutate de 100 de tone va sparge bariera atmosferica fara a pierde prea multa viteza si ca rezultat, va lovi pamatul cu 8368 de km pe ora cauzand o explozie pulverizanta. Asa ca lipsa meteoritilor de la locul impactului se datoreaza strict puterii de impact mult prea mare pentru ca orice fel de corp sa reziste.

Cel mai mare meteorit intreg descoperit pe suprafata planetei noastre se afla la 19 km de Grootfontein, Namibia pe proprietatea unei ferme, descoperirea avand loc in 1920. Cantarind 66 de tone meteoritul nu a format un crater, cazand pur si simplu datorita velocitatii reduse…practic singurul motiv pentru care avem astazi acest meteorit intact este viteza redusa cu care a cazut pe Pamant si chiar daca dimensiunea initiala a craterului era mai mare, acesata probabil s-a diminuat odata cu timpul.

15 Februarie 2013, oamenii din toata lumea asteptau cu sufletul la gura vesti despre asteroidul ce urma sa treaca in proximitate foarte mica fata de pamant, mai exact asteoridul 2012 DA14. Surprinzator si intamplator, in decursul aceleasi zile, un meteorit s-a dezintegrat cu putin timp inainte de impactul cu Russia, in regiunea Chelyabinsk. Meteoritul a explodat la doar 20 de km de Pamant, degajand 500 de kilotone de energie…cam de 30 de ori aceeasi energie ca cea degajata de bomba de la hiroshima,

Un fragment de 650 de kg a fost descoperit pe fundul lacului Chebarkul, insa de ce? Ei bine explozia in sine a dezintegrat mare parte din meteorit, urmand ca mici fragmente din corpul initial sa loveasca in final Pamantul.. situatia devine mai complicata cand analizam materialele video ale camerelor cctv sau camerele de a bordul masinilor care au surprins incidentul. Putem sesiza ceva ce pare a fi un corp zburator ce strapunge meteoritul chiar inainte de a exploda. Analiza materialelor video a declansat o intreaga controversa, oamenii venind cu tot felul de teorii de la OZN uri si corpuri zburatoare la rachete balistice utilizate de Rusia pentru a descompune meteoritul, cert este nimeni nu a adresat situatia pana acum.

Pe data de 17 Mai 2016, un alt meteorit pare sa cada cu viteza in zona statelor unite ale americii, in apropiere de Maine New York, undeva in jurul orei 12.50. Scene surprinse de camerele din aeroportul international Burlington arata 2 corpuri ce intra in atmosfera Pamantului simultan, ceea ce l-a momentul respectiv a fost justuficat ca fiind doar un fragment desprins pe parcurs..exista posibilitatea ca aceeasi explicatie sa fie valabila si in cazul incidentului din rusia cu 3 ani inainte? Ei bine sunt extrem de multe lucruri legate de acest fenomen al meteoritilor relativ nou pe care nu le stim.

La intrebarea unde sunt meteoritii, am putea raspunde ca meteoritii se afla pe Pamant, sub forma de fragmente, in oceane, in aerul pe care il respiram, sub forma de molecule si probabil in locuri extrem de indepartate la care omul nici nu spera sa poata ajunge. Galaxia messier 100, pe scurt M100 este o galaxie aflata la o distante de 55 respectiv 65 de milioane de ani lumina, asta inseamna ca o nava imaginara care calatoreste cu viteza luminii va ajunge la destinata m100 in 65 de milioane de ani…sigur, exista tot felul de incercari ale savantilor de a crea gauri de vierme in timp si spatiu, oarecum, o modalitatea de a curba spatiul, pentru a reduce distanta dintre astfel de corpuri. Daca in secunda asta am ajunge pe surpafata planetelor din galaxia M100 si am indrepta telescopul catre Pamant, am putea vedea ce s-a intamplat acum 65 de milioane de ani, am vedea lumina asteoriodului ce a dus la extinctia dinozaurilor.

Acest articol a fost facut de catre ScienceFacts si adaptat de catre Geeki.ro, va rugam sa vizionati si video-ul din inceputul articolului acesta fiind foarte bine explicat cu imagini si parti video intuitive. Daca v-a placut acest articol va rugam sa tineti cont ca va puteti abona la canalul ScienceFacts si chiar dona pe Patreon-ul acestui canal.

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.