Mai multe guverne și-au exprimat îngrijorarea că TikTok colectează date de la cetățenii săi și le trimite în China. Acum, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că autoritățile de reglementare investighează acest aspect.
Ursula a menționat existența acestor investigații într-o scrisoare dezvăluită de comisarului federal pentru comunicații, Brendan Carr. În document, ea a precizat că „mai multe procese sunt în curs de desfășurare în ceea ce privește practicile de date ale TikTok, inclusiv transferurile internaționale de date”.
Această scrisoare a fost trimisă de președintele Comisiei Europene ca răspuns la îngrijorarea unor membri ai Parlamentului European, care sunt îngrijorați de posibilul acces al Chinei la datele utilizatorilor europeni de TikTok. Parlamentarii atrag atenția că ar fi o greșeală gravă să se permită acest lucru, lăsând aplicația să împărtășească datele sale cu entități chinezești.
Carr subliniază că investigațiile privind rețeaua de socializare se învârt în jurul „transferurilor de date către China și a prelucrării datelor pentru minori, precum și a litigiilor în curs de soluționare în instanțele olandeze (cu privire la acuzațiile că rețeaua de socializare a direcționat publicitatea către minori și a transferat date în afara țării)”.
Un raport realizat de BuzzFeed News a sporit îngrijorarea utilizatorilor cu privire la modul în care rețeaua de socializare le gestionează datele. Portalul a avut acces la informații care au dezvăluit că autoritățile guvernamentale chineze ar putea avea acces la informațiile utilizatorilor europeni.
Săptămâna trecută, Forbes a publicat un articol în care se afirma că ByteDance, compania care deține TikTok, intenționează să folosească aplicația de socializare pentru a urmări datele de localizare ale utilizatorilor din America. Purtătorul de cuvânt al TikTok a negat aceste afirmații și a declarat că aplicația lor nu colectează nicio formă de informații privind locația utilizatorilor.