Cine ar fi crezut că o banală poză de fundal pentru telefon poate cauza probleme? Ei bine, mai mulți utilizatori de Android au descoperit un wallpaper care, o dată setat, aduce telefonul în starea numită “soft-brick”.
“Soft-bricking-ul” este acel moment când un smartphone suferă probleme serioase legate de software, astfel încât devine inutilizabil. Singura modalitate prin care îi poate fi restaurată starea de funcționare este prin factory-reset sau instalarea unei copii de rezervă.
Conform utilizatorului de Twitter, Ice Universe, dacă fotografia respectivă este folosită ca wallpaper, telefonul se va strica numaidecât. Chiar dacă sistemul va încerca să se restarteze, nu va putea și va intra într-un ciclu interminabil de stingere și aprindere a ecranului.
Motivul pentru care se întâmplă acest lucru, nu este cunoscut. Cu toate astea, unii utilizatori au speculat că totul are de-a face cu profilul de culori pe care îl utilizează imaginea. Există o probabilitate ca ea să fie ieșită din limitele pe care le poate suporta sistemul de operare Android.
WARNING!!!
Never set this picture as wallpaper, especially for Samsung mobile phone users!
It will cause your phone to crash!
Don't try it!
If someone sends you this picture, please ignore it. pic.twitter.com/rVbozJdhkL— Ice universe (@UniverseIce) May 31, 2020
Tot pe Twitter, 9to5Google și developerul Android Dylan Roussel susțin că problema are de-a face cu versiunea 10 a acestuia și că nu a funcționat în cadrul dispozitivelor cu Android 11.
Din punct de vedere tehnic, Android încearcă să afișeze spațiul de culori sRGB, în timp ce imaginea prblematică utilizează RGB. Prin urmare, datorită faptului că sistemul de operare nu convertește aceste două spații de culoare între ele, imaginea face ca smartphone-urile să se crashuiască, în timp ce telefoanele cu Android 11 convertesc iar dispozitviele nu sunt afectate.
Potrivit informațiilor care circulă pe internet, Google, Samsung, OnePlus, Nokia și Xiaomi sunt brandurile afectate.
Utilizatorul Ice Univers afirmă că Samsung a primit feedback-ul din urma acestei erori în luna Mai și că va oferi o actualizare pentru a remedia situația.
Bug-urile nu țin numai de imagini; recent, un text a făcut cu iPhone-urile care rulau iOS13 să fie afectate în același mod. Din această cauză, trebuie acordată o deosebită atenție asupra conținutului pe care-l primim, fiindcă putem deveni victimă în orice moment.