Potrivit Forumului WEEE (Deșeuri din echipamente electrice și electronice), 5,3 miliarde de telefoane vin arunca în acest an – o estimare bazată pe datele comerciale globale, dar care încă indică problema în creștere a deșeurilor electronice.
Studiul arată că mulți oameni păstrează telefoanele vechi în loc să le recicleze, ceea ce înseamnă că nu pot fi extrase din ele materiale valoroase precum cuprul și cobaltul. Acest lucru înseamnă, la rândul său, că materialele trebuie extrase.
„Oamenii nu realizează că toate aceste dispozitive aparent nesemnificative au o mare valoare, dar împreună la scară globală reprezintă volume uriașe”, subliniază Pascal Leroy, directorul DEEE. Se estimează că există 16 miliarde de telefoane mobile la nivel global, iar aproximativ 1/3 dintre cele din Europa nu mai sunt folosite.
Forumul WEEE afirmă că deșeurile electronice și electrice vor crește la 74 de milioane de tone până în 2030. Doar 17% din deșeurile electronice globale sunt reciclate corespunzător, dar Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) de la Națiunile Unite și-a stabilit obiectivul de a crește acest procent la 30% până anul viitor.
Potrivit studiului, gospodăria europeană medie cuprinde 74 de dispozitive electronice, dintre care 13 nu sunt folosite (9 funcționează, dar 4 sunt stricate). Se pare că italienii colectează cele mai mici aparate de bucătărie și electrocasnice ca pondere din numărul total în gospodării – 29%. Urmează Țările de Jos (17%), Regatul Unit (14%), Slovenia (12%), România (9%) și Portugalia (8%).
Sursa: Forumul DEEE