Dacă te întrebi ce utilitate are implementarea guvernanței corporative în cadrul businessului tău, trebuie mai întâi să știi exact la ce se referă acest concept. Guvernanța corporativă este acea structură care definește relațiile de afaceri existente între acționarii companiei, echipele de conducere, consiliul de administrație și toți ceilalți stakeholderi. Importanța guvernanței corporative este adesea subestimată. Cu toate acestea, dezvoltarea politicilor specifice care sunt aplicabile și aplicate în mod consecvent este, de asemenea, critică pentru succesul afacerii tale.
Descoperă cum te poate ajuta guvernanța corporativă să minimizezi riscuri și să asiguri profitabilitatea companiei tale
1. Oferă transparență și responsabilizarea tuturor celor implicați. Acestea se obțin prin politici și proceduri clare privind etica și conduita, raportarea incidentelor ori a neregulilor, prin comunicare eficientă și deschisă, dar și prin constituirea unui consiliu de administrație eficient, cu componență diversificată, ce oferă supraveghere și orientare în mod obiectiv privind activitățile companiei. Nu în ultimul rând, raportarea financiară și auditul independent, esențiale pentru furnizarea informațiilor corecte și relevante stakeholderilor, ajută la evaluarea imparțială a parametrilor în care funcționează compania.
2. Protejează drepturile și interesele acționarilor, prin reguli și practici specifice, precum cele de a participa și de a vota în adunările generale, de a primi informații complete și precise despre companie și dreptul de a obține o parte echitabilă din beneficiile companiei. Guvernanța corporativă include un sistem de supraveghere și control asupra activităților de conducere ale companiei, prin intermediul consiliului de administrație, care se asigură că deciziile de conducere sunt luate într-un mod responsabil și în conformitate cu obiectivele companiei.
3. Asigură managementul eficient al riscurilor. Prin servicii de consultanță în guvernanță corporativă de la experți precum Mazars în România, guvernanța corporativă încurajează punerea în aplicare a unor politici și proceduri eficiente pentru gestionarea riscurilor. Aceasta include supravegherea și evaluarea regulată a riscurilor asociate afacerii și implementarea unor măsuri adecvate pentru minimizarea acestora. O structură de guvernare robustă ajută la protejarea companiei de potențiale pierderi financiare și reputaționale.
4. Contribuie la atragerea investitorilor și capitalului. Companiile cu o guvernanță corporativă solidă sunt mai atractive pentru potențiali acționari și mai susceptibile să atragă capital suplimentar. Motivul pentru care aceștia caută în mod obișnuit businessuri care adoptă principii de guvernanță este asigurarea unui nivel mai mare de transparență și de gestionare a riscurilor, ceea ce reduce incertitudinea și crește încrederea tuturor părților implicate.
5. Guvernanța corporativă stimulează performanța și durabilitatea pe termen lung, deoarece promovează luarea deciziilor bazate pe obiective de lungă durată și pe sustenabilitate. Prin implicarea unui consiliu de administrație competent și diversificat și prin punerea în aplicare a unor politici de responsabilitate socială corporativă, companiile pot crea o cultură organizațională orientată spre performanță și dezvoltare atât în viitorul apropiat, cât și cel îndepărtat.
Mai sunt și alte motive pentru care să te preocupi de crearea unei strategii de guvernanță corporativă, despre care poți afla de la specialiștii în domeniu. Nu ezita să apelezi la expertiza acestora pentru ca afacerea ta să aibă parte de un parcurs de succes.
Sursa foto: Pexels.com