Wi-Fi 6: Internetul este mai bun și mai rapid – iată ce trebuie să știți

WI-FI 6
WI-FI 6

Ei bine, WI-FI 6 sau 802.11ax asta dacă vrei să te exprimi în termeni tehnici. Este cea mai nouă versiune a standartului de internet wireless 802.11, pe care toată lumea îl știe sub numele de WI-FI. Asta înseamnă că wi-fi 6 este un upgrade compatibil cu versiunea anterioară a standartului 802.11, numit 802.11ac.

Noua versiunea este un standard modernizat de care dispozitivele compatibile, în special routerele, pot profita pentru a transmite semnale WI-FI mai eficient, la viteze mai mari pe o distanţă de două ori mai mare şi pentru mai multe device-uri în acelaşi timp.

Dacă la suprafaţă WiFi 6 pare doar o strategie de marketing lucrurile nu stau deloc aşa. Redenumirea este doar o parte a poveştii, pentru că standardul 802.11ax aduce suficiente noutăţi încât să te intereseze şi pe tine, dacă ai mai multe dispozitive conectate în casă.

Cât de rapid este WIi-Fi 6?

Acesta este un subiect pe care am putea dezbare ore în şir fără să obţinem un răspuns concret, dar potrivit celor spuse de experţi din această industrie, wi-fi 6 o să fie cu 30% mai rapid decât wi-fi 5, deşi aceştia spun că în teorie viteza de transfer maximă ar putea ajunge până la 10gb pe secundă.

Citeste si:  Microsoft nu mai oferă asistență pentru Windows 7

Dar totuşi viteza maximă pe care o vei putea experimenta depinde de context, pentru că este mai multă viteză decât vei avea nevoie vreodată pentru un singur dispozitiv. În medii care au zeci sau sute de dispozitive conectate la internet ai putea observa o diferenţă majoră de viteză, dar într-o casă cu 3-4 dispozitive conectate s-ar putea să nu observi nici o diferenţă.

Un alt lucru important pe care trebuie să-l iei în considerare este că viteza internetului tău depinde de compania care îţi distribuie tine internet. Adică dacă tu ai un abonament de 100mbs nu te aştepta ca după ce îţi cumperi un router compatibil cu wi-fi 6 să ai viteze de download de 1gbps, ci din contră viteză o să fie la fel, router-ul fiind limitat de distribuitorul tău de internet.

Cine a dezvoltat Wi-Fi 6? 

Wi-Fi 6 a fost dezvoltat de către Institutul de Ingineri Electrici și Electronici prescurtat IEEE, cea mai mare asociaţie de profesionişti tehnici din lume. IEEE este practic păstrătorul WI-FI şi principalul responsabil cu dezvoltarea şi stabilirea standardelor din această industrie.

Cum funcţionează Wi-FI 6?

După cum am spus mai devreme, routerele wi-fi 6 vor putea transmite o cantitate mai mare de informaţie în fiecare semnal, pentru a înţelege cum trebuie să ştii câteva chestii de bază şi anume, router-ul wifi trimite acele informaţii folosind Unde Radio, v-am mai explicat acest lucru în videoclipul numit @cum funcţionează wifi. Bun, routerele pentru a transmite o informaţie prin WI-FI modulează informaţia, adică o transformă în cod binar apoi o trimite printr-o frecvenţă pe un anumit canal radio, de obicei sunt numerotate de la 1 până la 165. Iar dispozitivul care primeşte semnalul radio, decodează codul binar şi obţine informaţia respectivă. Această metodă se numeşte Modularea în amplitudine a Cvadraturii, sau QAM. Cu cât routerul este mai bun la QAM, cu atât mai multe coduri binare pot fi trimise cu fiecare undă radio.

Citeste si:  Cum faci Root la un telefon Android

De exemplu, un router cu 2-QAM este capabil să moduleze undele radio în două feluri, astfel fiecare transmite ar putea fi 0 sau 1. Dacă un router are 4-QAM, poate modula în patru feluri diferite, putând transmite 00, 01, 10 sau 11.

Un router cu wi-fi 5 are 256-QAM, asta înseamnă că poate transmite 8 cifre binare simultan. Cât despre routerele cu wi-fi 6, acestea vor avea 1024-QAM, însemnând că va putea transmite 10 cifre binare simultan.

Un alt aspect interesant al Wi-fi 6 ar fi un algoritm numit Target Wake Time – TWT care va creşte autonomia dispozitivelor conectate la wi-fi, deoarece transmiţătorul de date nu va mai comunica permanent cu dispozitivul conectat, în schimba, îi va trimite un semnal de trezire, iar dispozitivul îşi va porni receptorul pentru primirea unor pachete de date, astfel îi va permite dispozitivului să-şi conserve energia.

Wi-FI 6 a fost conceput să permită routerelor să comunice mult mai eficient cu mai mulţi utilizatori şi dispozitive în acelaşi timp, folosind mai puţină energie electrică reuşind să facă acest lucru prin împachetarea unei cantităţi mai mare de informaţiei în fiecare semnal trimis de router către access point-uri care vor fi capabile să dividă informaţia şi să o trimită spre dispozitivele conectate.

Citeste si:  720p nu mai este considerata calitate HD de catre YouTube

Acest articol este facut de catre WorldFacts, un canal de YouTube foarte interesant. Puteti ajuta canalul printr-o mica donatie pe Patreon sau macar un subscribe la canal daca ti-a placut acest articol si video-ul de mai sus.

Link-uri:

Rămâi la curent cu toate noutățile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
filme de halloween

Cele mai bune filme de halloween in 2019

Articolul următor
ce este aerogelul propietati si aplicatii

Ce este Aerogelul, propietati si aplicatii

Postări Asemănatoare
Total
2
Share