Ştiri

Windows 11: Ce știm până acum despre următorul sistem de operare Microsoft

Windows 11
Windows 11
Marian Ciobanu 07/06/2021

Interfață nouă, magazin reproiectat, emulare ARM extinsă – prezentare așteptată pentru 24 iunie

Când Microsoft și-a prezentat oficial proiectul „Threshold” sub numele de Windows 10 în 2014, ambițiile au fost imediat clarificate: ar trebui să fie „ultimul Windows”. Cu alte cuvinte, o versiune care este dezvoltată continuu, dar care nu mai trebuie „înlocuită” de o generație complet nouă.

Asta ar trebui să se schimbe acum. Microsoft a anunțat un eveniment pentru 24 iunie. Iar teaserul nu permite prea multe interpretări posibile. O fereastră prin care strălucește soarele. Totuși, jocului de lumină de pe podea îi lipsește umbrele traverselor și, prin urmare, poate fi citit ca „11”. La șase ani de la lansarea pe piață, avem acum un „nou” sistem de operare Microsoft în casă.

Design nou

Dar la ce ne putem aștepta? Ceea ce este deja sigur este că Microsoft revizuiește pe larg interfața cu utilizatorul. Acest proiect funcționează de ceva vreme sub denumirea „Sun Valley” și ar fi trebuit să-și sărbătorească premiera cu Windows 10X. Dar această versiune de Windows 10, care ar fi trebuit optimizată pentru dispozitivele cu ecran dual, a fost îngropată de fapt și noua interfață a fost „moștenită” de Windows 11.

În ce măsură interfața cu utilizatorul va fi reconstruită și extinsă cu noi caracteristici rămâne de văzut. Este clar că, din punct de vedere estetic, Microsoft se îndepărtează de filosofia sa de design „unghiulară”, introdusă cu Windows 8 și va lucra în viitor cu colțuri rotunjite, de exemplu. Designul culorilor ar trebui, de asemenea, să devină mai personalizabil și există, de asemenea

Unele setări și dialoguri de informații sunt încă prezentate într-un design care abia s-a schimbat de la Windows 9x, mai ales cu rezoluții mai mari ale ecranului, și este, de asemenea, impracticabil pentru intrarea tactilă. Schimbul de pictograme de sistem, dintre care unele datează din era Windows 95, este deja în curs.

Apropo de atingere: Microsoft taie, de asemenea, o mică porțiune de Android și iOS aici, iar noi gesturi de gestionare vor fi introduse.

Se va axa pe magazinul intern

În timpul conferinței principale Build din Mai, șeful Microsoft, Satya Nadella, a indicat, de asemenea, „oportunități economice mai mari pentru dezvoltatori și oameni creativi”. Se pare că pregătești o reorganizare fundamentală a magazinului Windows. De la introducere, în principiu a permis doar propriul format de pachet de aplicații (platforma universală Windows).

Windows 11

În viitor, acolo ar trebui oferite și aplicații normale Win32, care nu trebuie neapărat să fie descărcate prin intermediul platformei Microsoft.

Suport ARM64

Chiar și cu Windows 10, Microsoft a dorit să facă mult mai ușor pentru dezvoltatori utilizarea propriilor instrumente pentru a implementa cu ușurință aplicații pentru Android și iOS pentru Windows. Cu toate acestea, aceste planuri sunt în mare parte blocate din stadiile incipiente. Este puțin probabil ca Microsoft să facă alte eforturi aici, dar s-ar putea deschide o altă cale.

Pe de o parte, integrarea Linux în sistem este continuă extinsă și, pe de altă parte, nivelul de emulare ARM urmează să fie în sfârșit extins pentru a include suport pe 64 de biți. Aceasta înseamnă că, în viitor, mai multe aplicații pot fi portate și pentru dispozitivele Windows cu un cip ARM, ceea ce reprezintă, de obicei, mai puțin efort pentru dezvoltatori decât transformarea lor într-o altă platformă hardware.

Se va lansa probabil in toamna

Dar când va apărea Windows 11? Potrivit XDA Developers , planul de lansare a fost în principiu deja elaborat. O versiune de previzualizare ar trebui să apară după anunțul care urmează din 24 iunie. Prima versiune finală este așteptată pentru octombrie sau noiembrie. Acest lucru este posibil, deoarece Windows 11 se bazează deja puternic pe Windows 10 și unii observatori sunt de părere că Microsoft folosește pur și simplu cea de-a doua actualizare de jumătate de an pentru 2021 pentru un rebranding. În plus, o bună parte a inovațiilor a fost deja testată – parțial prin intermediul programului Insider – deși nu oficial sub numele de Windows 11.

Acesta ar trebui să fie, de asemenea, unul dintre motivele pentru care Microsoft a reținut ultimele actualizări de jumătate de an pentru Windows 10 când vine vorba de noi caracteristici majore. În principiu, inovațiile clar vizibile s-au limitat la înlocuirea browserului Edge cu o nouă versiune bazată pe Chromium, precum și la noile bare de știri și meteo.

Nu există încă informații despre prețuri. Cu toate acestea, se poate presupune că toți utilizatorii de Windows 10 pot face upgrade la Windows 11 cu o actualizare gratuită. Până în prezent, există încă modalități simple de a trece gratuit de la Windows 7 și 8 la Windows 10, deși termenul limită pentru aceasta a expirat în vara anului 2016.

Surse:

Share to...