WordPress SEO pentru bloggeri: Conținutul duplicat

WordPress SEO
WordPress SEO

Spuneam în articolul precedent că structura platformei WordPress permite tuturor paginilor să fie foarte ușor indexate de către motoarele de căutare. Cu toate astea, există pagini care nu ar trebui neapărat indexate, deoarece din cauza structurii de navigare la nivel de paginație, în blogurile voastre pot apărea probleme de conținut duplicat în momentul în care acestea se populează cu articole.

În prima pagină vor exista linkuri către articole mai vechi și URL-ul va fi blog.ro/page/2/. Tipul acesta de pagini nu oferă niciun avantaj, dacă sunt indexate.

O altă problemă de conținut duplicat ar fi pagina de autor /author/nume-autor/, mai ales la blogurile unde există doar un singur autor. Conținutul duplicat apare pentru că acolo și în paginile de categorii este prezent același conținut. Este în regulă dacă un articol apare în mai multe categorii, pentru că ajută utilizatorul la navigare. Nu este în regulă când toate articolele apar în aceeași ordine în două sau mai multe pagini din blog.

Noindex, Follow în arhive și în paginile de paginație

Pluginul nu este instalat cu aceste setări implicite, trebuie să le bifați voi. Aici este setarea pentru paginație. Directiva noindex înseamnă că pagina nu va ajunge în niciun index al motoarelor de căutare, iar directiva follow va permite motoarelor de căutare să parcurgă toate linkurile din aceste pagini. Linkurile către articole vor fi văzute în continuare.

noindex follow paginare min 1

Pentru problema paginației, Google a introdus rel=prev, rel=next. Nu intru în mai multe detalii despre asta și vă voi spune că pluginul lui Yoast face asta în mod automat. Problemele de conținut duplicat le rezolvă foarte ușor.

Mai jos sunt setările pentru paginile de arhive.

noindex follow arhivele min

Rel=canonical (versiunea indexabilă a paginilor)

O altă problemă de conținut duplicat ar putea apărea dacă motoarele de căutare nu indexează versiunea bună a paginilor pe care le creăm. Nu voi intra în detalii tehnice despre tagul canonical. Pluginul face asta în mod automat, nu există nicio setare.

Citeste si:  Ce trebuie sa stii despre imagini in termeni de optimizare SEO?

rel canonical pentru SEO min

Robots.txt

Fișierul Robots.txt este un alt fișier important prin care se poate bloca accesul motoarelor de căutare către anumite secțiuni sau pagini din blog. Setările de bază făcute de WordPress sunt de ajuns.

User-agent: *

Disallow: /wp-admin/

Disallow: /wp-includes/

Taguri

Observ că majoritatea blogurilor folosesc taguri sau tag cloud. În principiu, ele trebuie să ajute utilizatorul în nagivare. De cele mai multe ori, ele generează conținut duplicat și se indexează înaintea altor pagini importante din blog. Dacă vreți să le folosiți, aveți grijă să puneți pe toate paginile de taguri directivele noindex, nofollow. Dacă puteți pune nofollow și pe linkurile lor, este perfect. Eu nu le folosesc și nici nu le văd utilitatea.

Linkuri către pagini irelevante

Când instalați WordPress, temele vin cu linkuri către paginile de admin (log in, log out) și linkuri către WordPress. Mergeți la Appearence->Widget și scoateți widget-ul care conține acele linkuri, pentru că sunt dofollow și transmit autoritate către acele pagini irelevante pentru utilizatori.

Citeste si:  Introducere în SEO pentru WordPress

meta log in or log out widget min

Sper că v-a plăcut acest articol și vă invit să îl împărtășiți și prietenilor vostri :).

Rămâi la curent cu toate noutățile!

Articolul anterior
WordPress SEO

WordPress SEO pentru bloggeri: Ghid de optimizare

Articolul următor
Instagram

Instagram pentru branduri – primii pași

Postări Asemănatoare
Total
2
Share