Luni (19) a marcat o ocazie neobișnuită, dar importantă: cea de -a 40-a aniversare a primului Emoji – sau mai degrabă, Emoticon. Oficial, apariția sa a avut loc printr-o propunere a profesorului Scott E. Fahlman, de la Universitatea Carnegie Mellon. Decenii mai târziu, sugestia avea să devină o parte fundamentală a comunicării online, adesea folosită pentru a clarifica emoțiile sau pentru a stabili tonul mesajelor.
Mai exact, cazul a avut loc pe un fel de forum online primitiv la universitatea unde a predat Fahlman, cunoscut sub numele de BBoard sau Bulletin Board. Acolo a declarat, la ora 11:44: „Vă propun următorul șir pentru marcatori de glume: :-)”, a sugerat, „Citește-l deoparte”.
Completând propunerea, Fahlman desenează chiar și o secvență pentru sentimentul opus cu umor: „De fapt, probabil că este mai ușor să etichetezi lucruri care NU sunt glume, având în vedere tendințele actuale. Pentru asta, folosește :-( „.
Odată cu adoptarea și popularizarea internetului, șirurile au căzut în cele din urmă și în gustul popular și au fost numite „Emoticons”. Utilizarea sa a crescut vertiginos în anii 1990 în forumuri și chat-uri online, generând o serie de variații ale cifrelor originale.
Kaomojis și emoji
Cam în același timp, a fost creat și o „limbă” alternativă la Emoticons: kaomoji. În ea, utilizatorii sunt mai expresivi, tastează mai multe caractere și pot citi secvențele pe orizontală. În ciuda atractiei, formatul a câștigat o notorietate mai mare la nivel internațional abia mai recent, la începutul „Erei Memelor” — care a început în anii 2010.
În prezent, cel mai comun format de expresie în mesajele text este emoji-urile și, la scurt timp, stickerele – populare pe WhatsApp și Telegram. Cu toate acestea, chiar dacă Emoticoanele originale au fost „retrase”, importanța lor încă se traduce în tendințe de comunicare la zeci de ani de la apariția lor.