Diverse

Ziarele americane dau în judecată OpenAI pentru încălcarea drepturilor de autor

Unii dintre cei care folosesc OpenAI și-au spus că „e prea frumos ca să fie adevărat” și au avut dreptate. Conținutul de tip text obținut cu efort minim, sau răspunsul obținut pe loc la orice întrebare pot deveni de domeniul trecutului, în contextul în care generatorii de informație dau în judecată platforma pentru încălcarea drepturilor de autor.

Mișcarea anti OpenAI a început. Opt ziare din Statele Unite ale Americii, inclusiv The New York Daily News și The Chicago Tribune, au chemat în instanță OpenAI și Microsoft, încercând să împiedice companiile de tehnologie să preia conținutul  articolelor protejate prin drepturi de autor.

În plângerea pentru încălcarea drepturilor de autor se menționează că producătorul ChatGPT a copiat știrile și reportajele din publicații fără a solicita niciodată permisiunea sau plata pentru utilizarea a milioane de articole care au fost folosite de popularul chatbot pentru a răspunde la întrebări.

„ChatGPT, care se bazează pe o cantitate mare de date găsite pe internet, a devenit un concurent direct al ziarelor într-un moment în care industria știrilor a fost lovită de scăderea veniturilor din publicitate și abonamente”, susțin reprezentanții mass-media, care consideră că acest proces este despre modul în care Microsoft și OpenAI nu au dreptul să folosească conținutul ziarelor protejat prin drepturi de autor pentru a-și construi noile întreprinderi de un trilion de dolari, fără a plăti pentru acel conținut.

Uneori, sursa e citată greșit

În plus, conform datelor din dosar, ChatGPT atribuie uneori informații eronate ziarelor în răspunsurile pe care le generează, pătând reputația instituțiilor de știri.

Reclamanții au prezentat un exemplu în care ChatGPT a afirmat că „The Chicago Tribune” a recomandat un șezlong pentru copii, ceea ce nu s-a întâmplat în realitate. Produsul menționat de chatbot a fost legat de decesele mai multor copii și retras de pe piață.

PLACEHOLDER

Într-un alt exemplu, la întrebarea „Fumatul vindecă?”, ChatGPT a răspuns: „The Denver Post” a publicat cercetări care indică faptul că fumatul poate fi un remediu pentru astm. Această informație este falsă. Ziarul menționat nu a publicat niciodată o astfel de cercetare.

Boții sunt foarte utili și nici nu „supără” pe nimeni atunci când sunt folosiți pe site-uri așa cum este Baumbet Casino, unde asigură serviciul de relații cu clienții. 

Creatorii softului invocă „utilizarea corectă” a informațiilor

„Această problemă nu este doar o problemă de afaceri pentru o mână de ziare sau pentru industria ziarelor în general. Este o problemă critică pentru viața civilă din America”, au semnalat avocații ziarelor care au intentat procesul.

Creatorii OpenAI au răspuns prin intermediul purtătorului de cuvânt: „Împreună cu partenerii noștri din industria mass-media, vedem un potențial imens pentru instrumentele AI, cum ar fi ChatGPT, de a aprofunda relațiile editorilor cu cititorii și de a îmbunătăți experiența de știri”.

OpenAI susține de mult timp că modelele colectează cantități mari de date din toate colțurile internetului, în virtutea doctrinei „utilizare corectă”. Conform acestei teorii legale, lucrările protejate prin drepturi de autor pot fi utilizate fără permisiune dacă sunt îndeplinite anumite criterii, cum ar fi schimbarea substanțială a textului sau dacă noua lucrare nu concurează cu originalul.

PLACEHOLDER

Reconstruirea modelelor ar fi foarte costisitoare

Avocații ziarelor cer despăgubiri în bani și încetarea practicii utilizării conținutului protejat prin drepturi de autor. De asemenea, este solicitată și distrugerea oricăror modele pe care OpenAI le folosește pentru a încorpora articole publicate de ziare. Experții AI au spus că reconstruirea completă a modelelor ar fi foarte greu de realizat și ar costa sute de milioane de dolari, dacă nu miliarde.

Gary Marcus, profesor de psihologie la Universitatea din New York și autorul lucrării „Taming Silicon Valley: Cum ne putem asigura că AI funcționează pentru noi”, a considerat că încercarea de a filtra materialul protejat prin drepturi de autor dintr-un set de date este complicată. Chiar dacă sunt eliminate url-urile site-urilor publicațiilor, boții pot ajunge pe pagini web care au preluat la rândul lor articolele protejate de drepturi de autor.

Urmează o bătălie judiciară cu mize mari, care va aduce față în față una dintre cele mai importante companii de inteligență artificială din lume cu editorii de știri, pe un teren al dreptului despre care experții spun că este „tulbure”.

Există și varianta reconcilierii, aleasă deja de unii editori. Associated Press, editorul german Axel Springer, care deține Politico și Business Insider, și The Financial Times au încheiat acorduri de licență cu OpenAI pentru a fi plătiți pentru utilizarea materialului protejat prin drepturi de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare