Dubaiul se confruntă cu o perioadă plină de secetă și căldură, temperaturile ajungând până la 50° C. Pentru a combate problema, Centrul Național de Meteorologie a colaborat cu universitățile din Bath și Reading, ambele situate în Anglia, pentru a crea drone capabile să producă ploi artificiale. Conform videoclipurilor publicate online, proiectul a funcționat, iar Dubaiul a fost avut parte de ploi torențiale create artificial de 4 drone.
Potrivit Washington Post, oamenii de știință britanici au primit 1,5 milioane de dolari americani timp de trei ani pentru a veni cu proiectul. Pentru a crea ploi artificiale, dronele încarcă norii cu sarcini electrice, provocând unirea lor, iar ulterior formarea de picături care devin din ce în ce mai mari și grele ce mai apoi cad din cauza forței gravitaționale. Keri Nicoll, doctor la Universitatea din Reading și conducător al proiectului, spune că schimbările climatice provoacă incertitudine cu privire la precipitații. „Proiectele care privesc îmbunătățirea precipitațiilor sunt foarte importante în multe părți ale lumii care se luptă cu adevărat pentru apă. Există 50 de țări care au stabilit programe de creștere a nivelului de precipitații”, a comentat Nicoll.
Ploaia artificială nu este nouă pentru Emiratele Arabe Unite. Procesul de „însămânțare” a norilor prin intermediul unor drone este deja ceva obișnuit, cu toate acestea noua tehnologie permite crearea ploilor fără a fi nevoie de un echipaj și, în principal, fără a modifica compoziția chimică a norului în sine. Înainte de aceste drone, se folosea o substanță chimică foarte asemănătoare cu sarea care se elibera în nori, cu intenția de a crește umiditatea. În videoclipul de mai jos , puteți vedea mai detaliat cum funcționa vechiul proces. Din păcate, la momentul scrierii acestui articol, videoclipurile care arată cum acționează dronele pentru a pune în aplicare noua metodă încă nu au fost publicate online.