SUA şi China, ţările care produc cele mai multe emisii de carbon din lume, au anunţat că au ajuns la un acord cu o decizie care poate fi descrisă ca fiind o surpriză.
Acordul încheiat la Summit-ul ONU privind Clima (COP26) aflat în desfășurare la Glasgow a fost anunțat de purtătorii de cuvânt ai delegațiilor SUA și Chinei. Țările au ajuns la un acord în care vor lucra împreună pentru a consolida obiectivele de reducere a emisiilor, a reduce defrișările și emisiile de carbon în anii 2020.
Potrivit declarațiilor, ambele țări vor încerca să mențină încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius, care este una dintre țintele Acordului Climatic de la Paris . În plus, cele două țări; Printre declarațiile s-a numărat că va coopera în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea utilizării energiei regenerabile și promovarea utilizării tehnologiei verzi.
În plus, s-a subliniat în acord că China își va reduce producția de cărbune, în timp ce SUA va trece la producția de energie electrică fără carbon în următorii 15 ani.
Xie Zhenua, purtătorul de cuvânt al delegației chineze, a declarat: „Schimbările climatice devin o problemă din ce în ce mai urgentă. Credem că această cooperare va ajuta la obținerea succesului în abordarea acestor probleme”, a declarat John Kerry, ambasadorul SUA pentru schimbările climatice, și a spus: „Cele două mari economii ale lumii au convenit să lucreze împreună în următorii zece ani”.
Acest acord, despre care nu s-au împărtășit multe detalii, a fost o surpriză pentru multe țări, deoarece cele două țări mari se aflau într-o cursă de a se arunca cu noroi una în cealaltă cu fiecare ocazie. Fostul preşedinte american Barack Obama a criticat dur China pentru că nu şi-a luat măsurile de precauţie în timpul conferinţei . Purtătorul de cuvânt al chinez Xie Zhenua a mai declarat SUA în declarațiile sale și a folosit expresiile „ Nu suntem ca țările care se retrag din Acordul de la Paris ”.
Cu toate acestea, faptul că cele două țări au făcut un pas foarte important, punând deoparte comportamentele „copilărești” și făcând un astfel de acord este considerat un pas foarte important în lupta împotriva schimbărilor climatice .