Samsung Electronics nu a anunțat încă prețul pentru noile sale televizoare MicroLED. Este totuși un pariu sigur că prețul va rămâne sărat… dar va fi drastic mai mic.
In prezent există în principal două tehnologii. LED-ul care poartă multe denumiri, inclusiv QLED (Quantum dot display LED) sau mini LED (apropo există și Neo QLED, mini LED cu Quantum dot display). Și există OLED. Acestea sunt cele două tehnologii care se găsesc în prezent pe piața televiziunii.
MicroLED, tehnologia care are totul pentru a multumii utilizatorul….cu exceptia pretului
O tehnologie foarte ambițioasă care începe să apară este MicroLED (micro-LED, mLED sau µLED). Este ambițios, deoarece această tehnologie ar putea concura în mod durabil cu OLED. Într-adevăr, MicroLED-ul are o eficiență energetică bună (consum redus de energie), este autoemisiv ca OLED (pixelii își produc propria lumină), vârful de luminozitate este foarte mare (unul dintre punctele slabe ale tehnologiei OLED), timpul de răspuns este mai puțin de o microsecundă, în cele din urmă rezistența și durata de viață sunt foarte bune (spre deosebire de OLED).
Pe scurt, s-ar putea crede că MicroLED-ul are doar puncte pozitive. De fapt, această tehnologie este foarte costisitoare de produs astăzi. Provocarea din jurul MicroLED este de a miniaturiza diodele. Ecranul Wall (75 inch), pe care l-am putut vedea la CES 2019, folosea LED-uri de 70 µm pentru un pixel de 0,21 milimetri, monitoarele anunțate la CES 2020 se bazează pe diode de 50 µm, adică un pixel de 0,15 milimetri.
La CES 2022, Samsung a introdus un nou model mai mic de 89 de inchi, care este posibil doar prin ieșire optimizată, care permite micro LED-urilor minuscule, care produc fiecare câte un pixel cu sub-pixeli pentru roșu, verde și albastru, să se apropie. Un televizor 4K cu 8.294.000 de pixeli (3.840 × 2.160) necesită, prin urmare, 24.882.000 de subpixeli RGB.
După cum explică The Elec, modelele anterioare foloseau o placă de bază (mai precis un PCB) pe care trebuiau transferate peste 24 de milioane de cipuri LED. Au existat zvonuri în vara trecută că Samsung nu va mai folosi subpixeli pentru roșu, verde și albastru individual, dar ar putea implementa tot RGB pe un singur cip.
În 2022, Samsung Display va coopera cu AUO, cele două firme urmând să furnizeze catre Samsung Electronics tehnologia de telefoane TFT LTPS de 12,7 inchi prefabricate cu micro LED-uri mai mici.
Această nouă producție pare nu numai că face posibilă proiectarea unor modele mai mici, dar va face posibilă și reducerea considerabilă a prețului televizoarelor. Cei de la The Elec anunță că noul model de 89 de inci va fi lansat pentru aproximativ 96 de milioane de woni, echivalentul a aproape 70.000 de euro. Asta ar fi cu 60.000 de euro mai puțin decât ce cere Samsung pentru modelul de 99 de inci.
Pentru moment, Samsung Electronics nu a anunțat prețurile noilor sale televizoare MicroLED. Este totuși un pariu sigur că prețul va rămâne sărat… dar va fi drastic mai mic.