Hidrogenul poate provoca mai multă încălzire globală decât dioxidul de carbon

Hidrogenul atrage atenția ca sursă de energie curată în măsurile care trebuie luate împotriva emisiilor de dioxid de carbon, dar un nou studiu arată că eliberarea directă a hidrogenului în atmosferă poate produce efecte de încălzire de 11 ori mai grave decât dioxidul de carbon

Un studiu publicat de Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (BEIS) al guvernului britanic dezvăluie că, pe măsură ce hidrogenul este eliberat în atmosferă, acesta poate interacționa cu alte gaze din aer pentru a produce efecte puternice de încălzire.

Studiul a stabilit că potențialul de încălzire globală (GWP) al hidrogenului este de două ori mai mare decât se credea anterior. Se afirmă că într-o perioadă de 100 de ani, o tonă de hidrogen din atmosferă poate încălzi planeta noastră de aproximativ 11 ori mai mult decât o tonă de dioxid de carbon.

De ce are hidrogenul un asemenea efect?

Deși metanul, un gaz cu efect de seră puternic, provoacă o încălzire de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon de aceeași masă în primii 20 de ani ai unei perioade de 100 de ani, radicalii hidroxil din atmosferă pot „curăța” metanul mai repede decât dioxidul de carbon. Din acest motiv, dioxidul de carbon are efecte mai grave decât metanul atunci când este examinat pe termen lung.

Hidrogenul, pe de altă parte, reacționează cu aceiași oxidanți troposferici care pot curăța emisiile de metan din atmosferă, prelungind durata de viață a metanului. Reacția radicalilor hidroxil cu hidrogenul în loc de metan determină concentrații crescute de metan și astfel încălzirea globală pe termen lung.

De asemenea, prezența hidrogenului amplifică un efect de „forțare radiativă” care crește și mai mult temperaturile, deoarece determină creșterea concentrației atât a ozonului troposferic, cât și a vaporilor de apă stratosferici .

Ar trebui evitat hidrogenul verde?

Cercetarea se concentrează pe scurgerile care pot apărea în timpul depozitării, distribuției și utilizării hidrogenului. Se subliniază că aceste procese trebuie îmbunătățite pentru a evita efectele negative ale hidrogenului.

Cu toate acestea, se afirmă că realizarea utilizării în ciuda scurgerii de hidrogen la anumite rate va fi benefică în reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

[SURSA]

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro,...