eliminare parola pdf

Protejarea cu parolă a unui document este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, împiedică alte persoane să citească conținutul fără autorizație, dar, de asemenea, îi pune în dificultate pe proprietarii legitimi ai PDF-ului dacă uită care a fost parola de deblocare.

Tipuri de parole PDF

În ceea ce privește parolele, există două tipuri de parole pentru documentele PDF: parolele de deschidere și parolele legate de permisiuni. Acestea din urmă ne permit să restricționăm permisiunile de editare, copiere sau imprimare a documentului, fiind necesară introducerea unei parole pentru a efectua oricare dintre aceste acțiuni.

În ceea ce privește securitatea prin parolă, PDF-urile pot fi protejate cu o simplă parolă sau pot fi criptate.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că PDF-urile criptate sunt mult mai sigure și pot avea diferite grade de criptare: RC4 128 de biți (criptare de nivel mediu), AES 128 de biți (criptare de nivel mediu) și AES 256 de biți (criptare puternică).

Cum să eliminați parola unui PDF

Dacă dorim să eliminăm parola dintr-un PDF pentru ca acesta să fie mai ușor de citit și partajat, totul depinde de faptul dacă ne amintim sau nu parola de acces.

Dacă vă amintiți parola

Dacă folosim cel mai popular editor PDF de pe piață, Adobe Acrobat DC, putem elimina parola urmând acești pași.

  • Deschideți documentul PDF în Acrobat DC.
  • În meniul de sus, faceți click pe „Tools”.
  • Mergeți la „Protect -> Encrypt -> Remove” (Protejați -> Criptare -> Eliminare) pentru a elimina parola.

Pentru a efectua această acțiune, Adobe are nevoie de versiunea cu plată a aplicației. Cu toate acestea, puteți utiliza și alte instrumente gratuite pentru a elimina parola dintr-un fișier PDF, cum ar fi editorul online gratuit Sejda.

  • Deschideți browserul și accesați https://www.sejda.com/es/pdf-editor
  • Faceți click pe „Upload file” și încărcați PDF-ul pe care doriți să îl deblocați
  • Introduceți parola de acces
  • După ce documentul a fost încărcat, faceți click pe „Apply changes”
  • Apoi selectați pictograma cu 3 puncte pentru a vedea mai multe opțiuni și faceți click pe „Unlock” (Deblocare)
  • În cele din urmă, faceți click pe „Unlock PDF” și apoi faceți click pe „Download” pentru a descărca documentul PDF
  • Dacă deschidem acest nou PDF, vom vedea că nu se mai solicită o parolă pentru a accesa conținutul documentului

Problema cu Sedja este că, deși este un editor PDF excelent, ne permite să lucrăm gratuit cu maxim 3 documente pe zi. Dacă avem nevoie să deblocăm sau să edităm mai multe documente, putem recurge la un alt instrument gratuit numit iLovePDF.

Procesul de deblocare al iLovePDF este aproape identic cu cel al lui Sedja: încărcați documentul, faceți click pe butonul de deblocare și introduceți parola.

iLovePDF nu are limite în ceea ce privește numărul de documente care pot fi deblocate, iar întregul proces de deblocare este destul de rapid.

Alte instrumente gratuite pentru a debloca PDF-uri (necesită parolă):

  • SmallPDF
  • PDF2GO
  • PDFCandy

Dacă nu vă puteți aminti parola

PDF-urile protejate sunt utilizate în mod obișnuit în special în lumea corporatistă și de afaceri, unde se gestionează o mulțime de documente sensibile. În aceste tipuri de medii de lucru se utilizează o multitudine de parole și este posibil să fi uitat cheia de deblocare pentru un anumit PDF.

După cum spunem noi, documentele sunt protejate dintr-un motiv clar: securitatea informațiilor. Pentru ca informațiile conținute în PDF să rămână în siguranță, este imperativ să obținem parola de deblocare într-un mod legitim.

  • Dacă ați primit PDF-ul prin e-mail, verificați-vă căsuța de primire și încercați să găsiți e-mailul. Este mai mult ca sigur că parola va apărea în acel e-mail
  • Dacă PDF-ul se află pe un server al companiei, contactați serviciul de asistență tehnică al companiei. Unele documente necesită autorizația expresă a șefului departamentului dumneavoastră înainte ca tehnicienii să vă permită accesul
  • Dacă lucrați la un proiect în colaborare, este posibil ca PDF-ul să fi fost primit și de altcineva. Contactați persoana respectivă pentru a obține parola
  • În cele din urmă, dacă nimic din toate acestea nu funcționează, contactați persoana care v-a trimis PDF-ul și rugați-o politicos să vă dea din nou parola

În astfel de situații, este important să nu folosim instrumente terțe pentru a debloca documentul, deoarece am pune în pericol integritatea informațiilor pe care le conține și am comite o ilegalitate cu posibile concedieri și chiar procese în instanță.

În cazul în care este vorba de un document al companiei, în ultimă instanță, cel mai bine este să contactați serviciul tehnic, care ne va ajuta să deblocăm documentul sau să ne furnizeze o copie validă pentru a putea lucra cu el.

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și...