cum se configureaza un router

Routerul este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante dispozitive pe care le puteți avea în casă. Dacă PC-ul dvs. se strică, este o problemă, dar vă puteți conecta oricând la internet cu orice alt dispozitiv, cum ar fi telefonul mobil sau tableta, atâta timp cât routerul funcționează corect!

Configurarea unui router poate părea un pic dificlă dacă nu sunteți obișnuit să vă jucați cu astfel de lucruri, dar adevărul este că trebuie doar să știți unde se conectează fiecare fir și să umblați la câteva setări.

Cum se configurează un router în 7 pași

Dacă v-ați cumpărat un router nou sau trebuie să-l reconfigurați pe cel pe care îl aveți deja acasă, puteți avea acces la Wi-Fi și internet în puțin peste 5 minute, urmând acești pași simpli.

1. Conectați modemul la router

Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne apropiem de modemul oferit de furnizorul nostru de internet și să îl conectăm la router. Dacă modemul este conectat la PC, va trebui să deconectăm cablul ethernet de la modem și să îl conectăm la intrarea WAN a routerului. Dacă modemul nu este conectat la niciun dispozitiv, veți avea nevoie de un cablu ethernet (de obicei, acesta este inclus în cutia routerului) pentru a stabili conexiunea dintre modem și router.

Portul WAN al routerului sau gateway-ul este de obicei denumit „Internet”. Acest port este la fel ca și celelalte porturi LAN, dar de obicei este separat de celelalte porturi. De asemenea, este de obicei de o culoare diferită, astfel încât să poată fi ușor de identificat.

În cele din urmă, conectați routerul la priza de alimentare.

Dacă routerul pe care îl instalați servește și ca modem, conectați-l pur și simplu la priza de internet și conectați cablul de alimentare. Routerele pe care operatorii de telefonie le pun la dispoziția clienților lor au, de obicei, și o funcție de modem, așa că este foarte frecvent să găsim acest tip de dispozitiv în casă.

2. Conectați routerul la PC

Următorul pas este conectarea routerului la PC. Pentru a face acest lucru, vom folosi un alt cablu ethernet, conectându-l la un capăt la unul dintre porturile LAN ale routerului, iar la celălalt capăt, la portul ethernet al computerului.

3. Accesați pagina de configurare a routerului.

Apoi, lăsați câteva minute pentru ca routerul să pornească și modemul să recunoască noul dispozitiv pe care tocmai l-ați conectat la rețea. În continuare, deschideți browserul și încărcați adresa URL care vă va duce la panoul de configurare a routerului.

Adresa ar trebui să se afle în instrucțiuni sau pe unul dintre autocolantele de pe router. De obicei, este http://192.168.0.1 sau http://192.168.1.1. Dacă niciuna dintre aceste adrese nu funcționează, încercați alte variante, cum ar fi 192.168.0.2, 192.168.0.3 și altele similare.

4. Conectați-vă cu numele de utilizator și parola dvs.

Pentru a accesa panoul de configurare, sistemul vă va cere să vă conectați cu numele de utilizator și parola de administrator al routerului. Detaliile de acces sunt de obicei indicate pe un autocolant atașat la router. Acestea sunt de obicei „admin”, „user” sau „password”.

5. Configurați routerul pentru prima dată

După ce v-ați conectat corect, routerul vă va ghida printr-un asistent de configurare pentru a face toate setările de bază. Dacă asistentul nu este activat automat, probabil că veți găsi un meniu în care îl puteți activa, denumit „Wizard” (Asistent) sau „Quick Configuration” (Configurație rapidă).

De aici încolo, totul este destul de simplu: va trebui să denumim routerul, să alegem protocolul de securitate pe care dorim să îl aplicăm și așa mai departe. După ce acest proces este finalizat, routerul va fi gata să funcționeze la viteză maximă.

6. Configurați rețeaua Wi-Fi

Dacă nu doriți ca nimeni să se conecteze la rețeaua Wi-Fi, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să schimbați numele rețelei și parola. Dacă folosim datele de conectare implicite furnizate de router, este foarte ușor pentru orice vecin să se conecteze fără probleme la rețeaua noastră.

Puteți modifica numele rețelei Wi-Fi și parola din meniul de configurare al routerului. Fiecare producător este diferit, dar, de obicei, veți găsi aceste setări la „Internet”, „WLAN”, „Wi-Fi”, „Conexiune fără fir” sau la o secțiune cu un nume similar.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că unele routere moderne sunt „plafonate” și nu vă permit să modificați setările Wi-Fi din meniul routerului. Dacă aveți unul dintre aceste routere, veți putea schimba numele și parola Wi-Fi doar accesând-o de pe telefonul mobil prin intermediul aplicației contractorului.

Dacă vedeți că și meniul de setări al routerului este blocat, contactați operatorul pentru a afla cum puteți modifica setările rețelei Wi-Fi.

7. Aveți un repetor Wi-Fi?

Dacă aveți probleme de recepție a semnalului Wi-Fi în unele colțuri ale casei, este recomandabil să folosiți un dispozitiv de extindere a semnalului, cunoscut și sub numele de repetor Wi-Fi. Acestea sunt destul de ieftine, de obicei nu costă mai mult de 15 sau 30 de euro, și pot fi foarte benefice pentru a îmbunătăți semnalul în toată casa.

Pentru a configura acest tip de dispozitiv, singurul lucru de care trebuie să țineți cont este că, de obicei, este necesar să apăsați butonul WPS de pe router pentru a-l sincroniza cu rețeaua. Acesta este, de obicei, un buton fizic situat pe partea laterală a routerului. Routerele care nu au un buton WPS au, de obicei, această opțiune disponibilă în setările routerului, prin intermediul browserului.

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și...