Asteroid uriaș se va apropia de Pământ pe 27 mai

Giganticul asteroid 7335 (1989 JA ), cu diametrul său de aproape doi kilometri, va traversa cel mai apropiat punct de Pământ al orbitei sale mâine, vineri, 27 mai , exact la 17:26 ora Romaniei. Nu trebuie să vă faceți griji, din fericire: dimensiunile – care în stilul american pot fi traduse în 4 clădiri Empire State – sunt suficiente pentru a face din acesta o amenințare planetară, desigur, dar din fericire știm că va trece la o distanță sigură de planeta noastră: 4 milioane de kilometri.

Cu toate acestea, caracteristicile lui 7335 (1989 JA) sunt suficiente pentru a-l clasifica ca NEO, sau Near Earth Object: este, prin urmare, unul dintre cele peste 29.000 de obiecte care tranzitează pe cei 48 de milioane de kilometri distanță de Pământ pe care NASA le monitorizează în fiecare an.

Dacă unul dintre aceste corpuri ar suferi o abatere semnificativă, de fapt, ar putea schimba orbita și ar putea viza Pământul. O perspectivă periculoasă cu care ne pregătim, agenția spațială americană chiar anul trecut lansând misiunea DART în stil Armageddon pentru a testa eficiența abordărilor pe care le-am conceput până în prezent pentru a devia calea asteroizilor.

NU AI NEVOIE DE TELESCOP: EXISTA LIVE STREAMING

Pe scurt, putem sta liniştiţi şi ne putem bucura de spectacol. Și dacă vă întrebați cum să urmăriți acest tranzit ceresc, mai ales dacă, ca majoritatea oamenilor, nu aveți un telescop deosebit de puternic pentru a-l îndrepta spre constelația Auriga , avem răspunsul pentru dvs.

Pe site-ul Virtual Telescope Project condus de astrofizicianul italian Guanluca Masi (îl găsiți la surse), evenimentul va fi transmis în flux în două faze diferite și din două puncte de observare diferite: adică din Chile începând cu ora 02:00 iar din Australia incepand cu ora 16:00 – orele indicate sunt intotdeauna cele romanesti. Din această deschidere pe adâncurile siderale, toată lumea va putea apoi să urmareasca calea lui 7335 (1989 JA) care va zbura cu viteza de 76 de mii de kilometri.

Dupa acest spectacol 7335 (1989 JA) va trebui apoi să aștepte 33 de ani, sau până în 2055, când va trece la o distanță și mai îndepărtată decât cea actuală.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro,...