Este mai bine sa bei cafeaua intr-un pahar sau intr-o ceasca? Portelan sau sticla? Aceasta este o alegere foarte personala si dezbaterea este deschisa, dar exista cateva elemente tehnice pe care le putem lua in considerare. Iata indiciile pentru a alege intre diferite dimensiuni, forme si materiale.
Multi iubitori de cafea au ceasca sau paharul lor preferat si nu o schimba cu nimic pe lume, dar cel mai logic este sa folosim un recipient potrivit in functie de tipul de cafea pe care urmeaza sa o bem. In general, cestile sunt mai potrivite atunci cand cafeaua se bea fierbinte, deoarece permite sa fie bauta fara sa ne ardem, in timp ce paharele sunt ideale pentru cafelele care se beau reci, de tip frappe. Poti sa gasesti cani si pahare pe raki.ro.
Pentru fiecare cafea, ceasca ei
In mod traditional, cafeaua se bea la ceasca si de aici si expresia colocviala „bea o ceasca de cafea” sau mai modern „o ceasca de cafea relaxanta”. Dupa cum spuneam, manerul cestii usureaza modul in care vei tine cafeaua fara sa te arzi, motiv pentru care cestile sunt recomandate in special pentru cafele fierbinti. In plus, sunt fabricate intr-o mare varietate de dimensiuni si materiale, dintre care unele foarte decorative, si care iti permit sa o gasesti pe cea mai potrivita pentru fiecare tip de cafea.
Portelan sau faianta?
Ceramica si portelanul pierd caldura mult mai lent decat metalul sau sticla si acest lucru ajuta cafeaua sa ramana fierbinte mai mult timp, retinand caldura in interior. Pe de alta parte, materialul de la exterior nu atinge temperaturi prea ridicate ceea ce, impreuna cu manerul, te ajuta sa manevrezi ceasca fara sa te arzi. Atingerea este, de asemenea, foarte placuta. Canile de portelan, in schimb, sunt fragile si trebuie sa fii foarte atent sa nu le lovesti atunci cand le speli sau le depozitezi. Un alt dezavantaj este ca sunt opace, asa ca nu poti vedea cafeaua, de exemplu, pentru a sti cat lapte sau zahar ai adaugat la ea.
Ceasca de espresso
O ceasca mica din portelan sau din faianta este perfecta pentru cafeaua espresso, care, fiind concentrata, necesita o capacitate cuprinsa intre 40 si 60 ml. Daca se completeaza cafeaua cu lapte, in functie de cantitatea adaugata, poate ajunge la 120 ml.
Cana pentru cafea cu lapte sau cappuccino
Cand transporti lapte si smantana, acesta trebuie servit intr-o cana cu o capacitate apropiata de 200 ml. In cazul unui cappuccino este importanta o buna vizibilitate a partii superioare, unde desenele sunt uneori facut cu crema, in timp ce pentru o cafeaua cu lapte este posibil sa se foloseasca cani inalte de portelan.
Cesti pentru cafea americana
Acestea trebuie sa fie de mare capacitate, deoarece sunt cafele lungi, si de preferinta cu pereti grosi pentru a mentine temperatura mai mult timp. Tipurile de cana mare sunt cele mai potrivite.
Cesti din sticla sau borosilicat
Au avantajul ca sunt transparente, ceea ce este ideal pentru cafelele care se servesc in mai multe straturi si sunt savurate atat la vedere, cat si la gust. Borosilicatul este, de asemenea, un material foarte rezistent atat la caldura, cat si la socuri.
Ele exista in diferite dimensiuni. Cele mai mici sunt potrivite pentru cafea neagra sau espresso, in timp ce cele mai mari functioneaza foarte bine pentru cafele multistrat, precum cafeaua irlandeza, cafeaua vieneza sau cappuccino.
Unele cesti de sticla sunt realizate cu perete dublu, ceea ce ajuta la mentinerea cafelei la o temperatura buna fara a fi fierbinte la atingere.
Daca mergi la drumetii, cana de metal sau termos
Cestile metalice se incalzesc si se racesc foarte repede, ceea ce face mai dificila mentinerea stabila a temperaturii cafelei si nu sunt cele mai placute la atingere. Cu toate acestea, au un avantaj important: sunt practic indestructibile, ceea ce le face recipientul ideal daca ai de gand sa mananci in mediul rural si trebuie sa le transporti sau daca bei o cafea in gradina sau langa o piscina. Desi exista in diferite dimensiuni, sunt de obicei mari, concepute pentru cafele lungi precum cafeaua americana sau latte.
O alta solutie buna daca ai de gand sa bei o cafea departe de casa este sa optezi pentru o cana termos, care sa iti tina cafeaua fierbinte cateva ore, sunt etanse si rezistente la socuri.
Cafeaua la pahar, cea mai buna pentru vara
Desi exista oameni carora le place sa ia mereu o cafea la pahar, chiar si iarna pentru ca se spune ca astfel incalzesc mainile, este ceva normal ca aceasta caldura directa sa fie incomoda. Pe de alta parte, paharele sunt cea mai buna modalitate de a savura cafelele care se beau reci sau la care se adauga smantana, inghetata sau lichioruri pentru a scadea temperatura.
Pahare de cristal, eleganta totala
Transparenta paharelor iti permite sa vezi continutul din interior, ceea ce poate fi o placere pentru ochi. Paharele din cristal sunt stivuibile, usor de curatat si nu necesita intotdeauna o farfurie dedesubt.
Pahare mici, pentru cafea neagra
Fie ca este calda sau rece, cafeaua trebuie bauta intr-un pahar mic, de aproximativ 50 ml. Intr-un pahar de sticla poti aprecia perfect cremozitatea unui espresso si intensitatea culorii unei cafele negre bune.
Pahare lungi, pentru cafea cu gheata sau frappé
Paharele inalte, cu o capacitate de aproximativ 200 sau 250 ml, sunt cea mai buna varianta pentru cafelele cu gheata, cu smantana sau inghetata, bauturi frappé in stil grecesc sau bauturi de tip Frappuccino. Transparenta iti va permite sa apreciezi amestecul de culori si texturi, iar inaltimea paharului inseamna ca poti bea folosind un pai.
Cani cu capace, pentru drum
In mod ideal, iti vei lua o pauza pentru a bea cafeaua calm, dar daca trebuie sa bei cafea din mers, este foarte convenabil sa folosesti o cana cu capac, care va preveni accidentele.
Pahare din plastic sau carton, solutia suprema
Paharele de unica folosinta se folosesc pentru bauturile care se servesc la automate sau la petreceri acasa, cand nu exista posibilitatea de a folosi vesela din alt material. De obicei sunt realizate din carton cerat sau plastic. Sunt materiale nu foarte rezistente, abia retin caldura si se pot arunca usor. Pentru toate acestea, si din cauza deseurilor pe care le produc, paharele de unica folosinta ar trebui folosite doar atunci cand nu exista alta solutie.