Internetul din România se schimbă în bine: Potrivit Ministerului Digitizării, viteza de internet va fi de acum înainte de minimum 100 Mbps în România

100 Mbps va fi viteza minimă de transfer de date în România odată ce internetul va fi reglementat. În acest moment, autoritățile publice vor trebui să ajute populația să aibă acces la aceste tipuri de servicii prin autorizarea construcțiilor sau prin acordarea de acces liber la proprietăți publice sau private pentru instalarea rețelelor.

Statul încearcă să dezvolte rețele de internet fix mai rapide, de 100 Mbps, în zonele albe sau slab deservite din România, în completarea Legii 175/2022. Potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Digitizării, care stabilește viteza în conformitate cu țintele de conectivitate ale UE, acest lucru va contribui la îmbunătățirea accesului la internet pentru toată lumea. De altfel, până în 2025, UE dorește ca fiecare gospodărie europeană să aibă acces la o rețea de 100 Mbps, cu posibilitatea de a obține viteze și mai mari.

Prin urmare, accesul funcțional la internet fix va avea o viteză minimă de descărcare de 100 Mbps. Obiectivul noului cadru de reglementare al UE în domeniul telecomunicațiilor este de a furniza servicii de internet fix care să îndeplinească criteriile de conectare și de utilizare a serviciilor online vitale, astfel încât utilizatorii să poată rămâne activi în mediul social și economic.

În România, setul minim de servicii pe baza căruia se asigură accesul funcțional la Internet a fost stabilit prin art. 1 alin. 77 alin. (12) din OUG nr. 111/2011 și include următoarele: utilizarea serviciilor de poștă electronică; accesul la motoare de căutare care permit căutarea și identificarea informațiilor; accesul la instrumente online de educație de bază și formare profesională; accesul la ziare sau știri online; cumpărarea sau comandarea de bunuri sau servicii online; instrumente de căutare a locurilor de muncă; interacțiuni profesionale prin intermediul rețelelor dedicate; accesul la servicii bancare prin internet; utilizarea serviciilor de e-guvernare; inițierea și primirea de apeluri și apeluri video la calitate standard; accesul la rețelele de socializare și la serviciile de mesagerie instantanee.

Toate aceste categorii sunt importante în ceea ce privește menținerea legăturii și accesul la informații importante, fie din motive personale, fie din motive profesionale. E-mailul, motoarele de căutare și știrile online sunt esențiale pentru a fi la curent cu evenimentele curente, în timp ce instrumentele de educație și formare online le oferă utilizatorilor o modalitate de a-și îmbunătăți competențele. Pentru cei care își caută un loc de muncă, accesul la motoarele de căutare a locurilor de muncă și posibilitatea de a interacționa cu potențialii angajatori prin intermediul rețelelor de socializare și al mesageriei instantanee sunt de neprețuit. În cele din urmă, posibilitatea de a efectua tranzacții, cum ar fi operațiunile bancare și cumpărăturile online, este atât convenabilă, cât și sigură. Pe scurt, setul minim de servicii de internet cerut de legislația românească este cuprinzător și oferă utilizatorilor o gamă largă de opțiuni pentru a rămâne conectați. Iar cu acest nou ordin, țara se va afla cu un pas semnificativ înainte, deoarece va aduce un nivel mai ridicat de digitalizare care va face viața de zi cu zi a cetățenilor mai ușoară din acest punct de vedere.

Se poate consulta aici Proiectul de Ordin, dar și Nota de Fundamentare.

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și...