Pașaportul
Pașaportul

Încă din timpurile cele mai vechi, oamenii și-au dorit să exploreze ținuturile necunoscute ale lumii. Până în anul 1920, în anumite țări, călătorilor le erau solicitate acte și documente care să le ateste identitatea, dar abia din acest an, a fost emis un document special prin intermediul căruia o persoană să își poată dovedi identitatea în mod special în orice stat ar fi călătorit.

Acest act a primit denumirea de pașaport, fiind acceptat în majoritatea statelor lumii, acesta fiind similar licențelor internaționale obținute de operatorii de jocuri de noroc online, precum Vulkan Vegas, care sunt emise de organizații recunoscute la nivel global, precum UKCK, MGA, Curacao eGaming și altele. Însă, anumite pașapoarte se dovedesc mai puternice decât altele, beneficiile fiind mai însemnate pentru posesorii lor. Descoperă care sunt criteriile de clasificare a pasaporatelor, care sunt cele mai puternice și care sunt avantajele acestora.

Cum se clasifică puterea unui pașaport?

La nivel mondial există pașapoarte puternice și pașapoarte slabe, criteriul în baza căruia se efectuează această clasificare fiind reprezentat de scorul total al destinațiilor care pot fi vizitate fără viză. Există trei modalități de accesare a unei destinații internaționale atunci când călătorești:

  • Fără viză – nu este nevoie de un pașaport pentru a vizita respectiva țară, identificarea făcându-se în baza actului de identitate utilizat la nivel național (cartea de identitate).
  • Cu viză la sosirea la destinație – este necesar un pașaport pe care se aplică viza în momentul în care se intră în țara respectivă.
  • Cu o autorizație de călătorie emisă electronic (eTA)  sau cu o viză clasică – este necesar un pașaport electronic ori unul clasic, precum și o viză obținută înainte de a ajunge în statul de destinație.

În funcție de țara care emite acest document și de relațiile diplomatice cu alte țări din întreaga lume, se stabilește și puterea pașaportului. De exemplu, în cazul acelor țări care au un număr redus de conexiuni diplomantice, pașaportul va fi acceptat pe scară restrânsă; la polul opus se situează statele care derulează un număr extins de conexiuni diplomatice și care le oferă cetățenilor lor acces într-un număr mare de țări pe baza pașaportului.

Există mai multe tipuri de pașaport, acesta fiind stabilit în funcție de statul emitent. De exemplu, în România, există patru tipuri: diplomatice, biometrice, cu caracter temporar și de serviciu. În alte țări, acestea pot avea diferite culori (roșu, verde, albastru, negru) ori se împart în pașapoarte speciale, obișnuite, de serviciu, dimplomatice, pentru copii ori de urgență.

Care sunt beneficiile oferite de pașaport titularului?

În timp ce unele avantaje oferite de către acest document sunt cât se poate de evidente, altele se relevă mai târziu. Iată, așadar, care sunt beneficiile oferite de un pașaport titularului:

  • Document cu putere juridică similară actului de identitate și care permite identificarea unei persoane în alte state ale lumii;
  • Singurul document de identificare în anumite state ale lumii, precum Turcia, Canada, Mare Britanie, Brazilia, Coreea de Sud și altele;
  • Suport pentru aplicarea vizelor în țările în care accesul nu este permis fără o viză oficială.
  • Modalitate de identificare într-o țară în care titularul și-a găsit un loc de muncă sau în care acesta merge la studii.
  • Formă de dovedire a relației cu un minor în străinătate și care minimizează riscul pierderii custodiei asupra minorului în țările cu o legislație strică în acest sens (de exemplu, în țările nordice).
  • Instrumentul care îți permite să călătorești în diferite scopuri de urgență (de exemplu, dacă rezervi o vacanță last minute într-o țară în care este nevoie de viză).
  • Poți să vizualizezi istoricul călătoriilor.

De asemenea, pe lista beneficiilor se mai regăsesc și altele conexe, precum  posibilitatea de a descoperi noi culturi, tradiții, obiceiuri și limbi, mobilitate extinsă la nivel internațional, oportunitate de dezvoltare personală, acces la serviciile consulare în perioade de criză și urgență (servicii legale de asistență, situații de urgență medicală sau de natură juridică, etc) și altele.

Care sunt cele mai puternice pașapoarte și pe ce loc se situează România?

Principalul criteriu de catalogare a puterii unui pașaport este reprezentat de numărul de destinații în care aceste poate fi utilizat. Astfel, în conformitate cu informațiile oferite de Passport Index, în baza mobilității totale, se situează pașaportul emis de autoritățile din Emiratele Arabe Unite, care înregistrează un scor de mobilitate de 180. Acesta este urmat de alte pașapoarte, care au următoarele scoruri de mobilitate:

  • 179 – Spania
  • 178 – Germania, Franța, Belgia, Finlanda, Italia, Danemarca, Grecia, etc
  • 177 – Suedia, Polonia, Ungaria
  • 176 – Slovacia, Coreea de Sud, Estonia, Cehia, Croația
  • 175 – Slovenia, Noua Zeelandă, Japonia
  • 174 – România, Marea Britanie, Singapore, Bulgaria, Malta, etc
  • 173 – SUA, Islanda
  • 172 – Cipru
  • 170 – Monaco, Malaezia

Cel mai scăzut scor al mobilității totale este înregistrat de statele Yemen (48), Pakistan (47), Somalia (46), Irak (45), Afganistan (41) și Siria (40). În ceea ce privește numărul de destinații în care poate fi utilizat pașaportul, Singapore oferă un document acceptat în 195 de destinații, fiind cel mai puternic din acest punct de vedere. România se situează pe poziția cu numărul 14, alături de Bulgaria, pașaportul românesc fiind acceptat în 177 de destinații, ceea ce poate fi privit ca un succes pentru țara noastră.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *