O legendă spune că termenul de „lună de miere” a apărut pe vremea sumerienilor, atunci când aceștia obișnuiau să îndulcească o cantitate imensă de bere folosind miere și mai apoi o dăruiau tinerilor căsătoriți, pentru ca aceștia să se bucure de băutură timp de o lună de zile. Berăriile au reprezentat dintotdeauna ceva mai mult decât simple cârciumi, fiind cunoscute și ca spații destinate întâlnirilor dintre jurnaliști ori oameni ai teatrului. Totodată, dacă aruncăm un ochi prin presa națională, putem observa, cu ușurință, faptul că sondajele îi poziționează pe români în fruntea Europei în ceea ce privește consumul de bere.
Așadar, care sunt cele mai faine localuri din țară, în care te poți bucura de o bere rece?
- București: Berăria H
Clădirile care au în spate o istorie aparte, o poveste demnă de ascultat, sunt întotdeauna locuri cu o energie deosebită. Cu un trecut artistic care încă se simte în atmosferă, Berăria H nu este numai o simplă berărie din București. Construcția obișnuia să se numească Pavilionul Industriei Grele Sovietice și era recunoscută în toată Europa atât pentru dimensiunile impresionante, cât și pentru importanța arhitecturală. După ce a fost și un spațiu destinat artei pentru câțiva ani, proprietarii clădirii au decis să o transforme în berărie, iar arhitectul șef care s-a ocupat de întreg proiectul a dezvăluit că una dintre primele indicații pe care le-a primit a fost: „Domnule, noi vrem să facem o cârciumă în care oamenii să se simtă ca-ntr-un spațiu intim, să le placă și, practic, să fie ca un mic orășel”. Astăzi, Berăria H aduce oameni împreună datorită mâncării și, evident, berii, dar e și un spațiu în care se organizează spectacole, concerte și tot soiul de evenimente.
- Timișoara: Clinica de bere
Atât de apreciată este berea, încât cineva s-a gândit să construiască o Clinică de bere și să producă berea intitulată „Terapia”. Știm cu toții că excesul nu face bine în general, în special atunci când ne referim la alcool, dar putem cădea de comun acord că există ceva terapeutic legat de această băutură iubită pretutindeni. Ei bine, pe lângă faptul că arată ca un castel alsacian și include, pe lângă fabrica de bere în sine, și un hotel și un restaurant, Clinica de bere din Timișoara produce bere de cea mai înaltă calitate, și anume nefiltrată, nepasteurizată și chiar fără conservanți.
- Cluj-Napoca: Klausen Burger
Dacă vrei să vezi cu ochii tăi procesul de preparare a berii, cei de la Klausen Burger obișnuiesc să fabrice berea blondă chiar în fața clienților, folosindu-se numai de apă, malț, hamei și drojdie de bere. Rețeta pe care o folosesc este una veche și o respectă cu atenție, aducând un tip special de drojdie chiar din Schwechat, iar malțul chiar de la mama lui, din Hallertau.
- Giarmata, Timiș: Wicked Barrel Brewery
Wicked Barrel Brewery a fost fondat de o mână de oameni care împart atât iubirea pentru berea specială, cât și dorința de schimbare. Giarmata este un sat micuț, iar proprietarii susțin că, deși locul e extraordinar de frumos, nu prea există viață socială. Bere cu aromă de nuci pecan, bezele, ciocolată sau ardei iute: cei de la Barrel Brewery le produc pe toate. Dacă ești un entuziast în ceea ce privește degustarea și încerca unor noi sortimente, acesta poate fi locul pe care îl cauți.
În concluzie, poți găsi chiar și în România berării de o specialitate aparte, gata să te surprindă prin gustul și atmosfera pe care ți-o pot oferi. Ce mai aștepți? Vine vara, fugi la o bere cu prietenii!
Sursă foto: magneto.ro