m1 ultra jpeg webp

Apple a anunțat astăzi, 8 martie, în cadrul evenimentului Peek Performance, procesorul M1 Ultra. Produsul promite să aducă îmbunătățiri față de M1 Max, menținând în același timp eficiența energetică.

Cu ce este mai special procesorul M1 Max? Johny Srouji, șeful diviziei de procesoare Apple, a declarat că marea companie a implementat o caracteristică în M1 Max care permit două procesoare să se conecteze între ele, dar să se comporte ca unul, evitând astfel potențialele probleme la nivel de programare și partajare a memoriei. Folosind un proces numit UltraFusion, Apple a creat cipul unind practic două M1 Max și creând un procesor care acceptă până la 128 GB RAM, care vine cu 20 de nuclee CPU și GPU integrat cu 64 de nuclee.

performanta m1 ultra

Potrivit Apple, produsul garantează de opt ori mai multă putere decât Apple M1. Pe lângă grafica prezentată de companie, M1 Ultra asigură cu până la 90% mai multă performanță decât procesoarele tradiționale cu 16 nuclee, cum ar fi i9-12900K.

Modelul promite, de asemenea, să asigure o eficiență energetică ridicată. Potrivit Apple, M1 Ultra poate oferi performanțe similare cu un GPU de înaltă performanță, cu un consum de energie de până la 200W mai mic. Testul de mai jos lansat de Apple a comparat noul procesor cu Intel și RTX 3090 de la Nvidia.

m1 ultra performanta vs putere

Noul procesor Apple are, de asemenea, o rețea neuronală capabilă să facă 22 de trilioane de operații pe secundă, cu Decoding ProRes, suport pentru Thunderbolt 5. Fabricat în 5 nm, produsul are încă 114 miliarde de tranzistori și oferă până la 800 GB/s.

m1 ultra alte specificatii

M1 Ultra va fi disponibil în curând. Unul dintre primele produse cu acest procesor va fi Mac Studio.

Este demn de remarcat faptul că procesorul va coexista cu alte procesoare Apple, care vor fi utilizate în continuare pe computere din diferite segmente de utilizare.

Astfel, pe larg putem enumera următoarele avantaje aduse de Apple M1 Ultra:

  • Lățimea de bandă a memoriei: 800 GB/s, de peste opt ori mai mare decât cea a PC-urilor desktop tradiționale.
  • Nuclee CPU: 20 (16 de mare putere și 4 de înaltă eficiență).
  • Nuclee GPU: 64.
  • Memorie unificată: 128 GB.
  • Neural Engine: 32 de nuclee, 22.000 de miliarde de operații pe secundă.
  • Viteză: de 8 ori mai mare decât cea a Apple Silicon M1.
  • Consumul de energie al procesorului: cu 65% mai mic decât cel al unui procesor desktop cu 16 nuclee.
  • Consumul de energie al GPU-ului: cu 200W mai puțin decât cel mai puternic GPU cu un consum redus de energie.
  • Tranzistori: 114 miliarde.
comparatie procesoare apple m1

Gama de procesoare Apple M1 continuă să se dezvolte frumos, păstrând planul prin care Apple și propus să devină autosuficient cu procesoarele care se află pe computerele sale până la sfârșitul anului 2022.


Descoperă mai multe la Geeki.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și...