Telescopul James Webb
Telescopul James Webb

O primă fotografie surprinsă de telescopul James Webb, lansat cu succes pe 25 decembrie 2021, va fi de fapt făcută publică de către președintele american Joe Biden astăzi , luni , 12 iulie , la 20:00, ora Romaniei, și, prin urmare, cu o zi mai devreme decât ceea ce a fost planificat inițial.

Va fi posibil să urmăriți evenimentul istoric prin transmisiunea în direct de la NASA accesibilă urmărind linkul din SURSA sau făcând clic pe videoclipul de mai jos. Fotografiile vor fi postate ulterior pe site-ul web al agenției spațiale americane și vom actualiza articolul pentru a vi le aduce aici.

Mâine, marți, 12 iulie, NASA va lansa apoi toate imaginile, dând startul a două zile de întâlniri, perspective și analize.

Primele fotografii dupa 7 luni de asteptare

Procedurile de activare a tuturor instrumentelor telescopului odată ce au părăsit atmosfera terestră au durat aproximativ 7 luni și v-am povestit despre momentele esențiale, aici pe geeki.ro.

Acum, așa cum era planificat, James Webb este pe deplin operațional și și-a început sa lucreze, adică să ne furnizeze e-mailuri spațiale capturate la 1 milion de kilometri de Pământ și niciodată atât de detaliate, până în punctul în care oamenii de știință vorbesc cu entuziasm despre un instrument capabil să dezvăluie o „ nouă viziune asupra universului ” și să permită cercetării științifice să înțeleagă aspecte ale naturii cosmosului în următorii câțiva ani care până acum au rămas secrete.

Imaginile au fost văzute în prezent doar de un număr foarte mic de oameni de știință și administratori, dar în câteva ore vor intra în sfârșit în domeniul public.

Telescopul James Webb
Telescopul James Webb

Mai mult, NASA a indicat deja care obiective cerești vor fi protagonistele primelor fotografii cosmice realizate de James Webb.

Telescopul spațial James Webb, NASA împărtășește lista primelor ținte cosmice

Obiectivele au fost selectate de partenerii care au contribuit la dezvoltarea sa, și anume NASA, ESA, CSA și Institutul de Știință al Telescopului Spațial, și de fapt deschid calea pentru începerea oficială a operațiunilor științifice efective. Iată ce vom vedea:

  • Nebuloasa Carina. Nebuloasa Carina este una dintre cele mai mari și mai strălucitoare nebuloase de pe cer și este situată la aproximativ 7.600 de ani lumină depărtare în centrul Căii Lactee de sud. Măsoară în medie 260 de ani lumină și este una dintre cele mai interesante pepiniere stelare de observat din punctul nostru de vedere, în interiorul căreia se află stele de diferite dimensiuni, chiar mult mai mari decât Soarele nostru.
  • WASP-96 b. WASP-96 b este o planetă gigantică din afara sistemului nostru solar pe care am descoperit-o abia în 2014. Compusă în principal din gaz, care amintește de Jupiter, dar are o masă cu 50% mai mică. Planeta este situată la aproximativ 1.150 de ani lumină de Pământ și durează aproximativ 3,4 zile pentru a finaliza o orbită completă în jurul stelei sale părinte.
  • Nebuloasa Inelului Sudic. Numită și nebuloasa „Eight-Burst” sau NGC 3132, este formată dintr-un nor de gaz în expansiune care înconjoară o stea pe moarte. Are un diametru de aproape o jumătate de an lumină și se află la aproximativ 2.000 de ani lumină de Pământ.
  • Cvintetul lui Stephan: este un grup de cinci galaxii compacte situate la aproximativ 290 de milioane de ani lumină distanță de Pământ, situate în vecinătatea constelației Pegasus. A fost descoperit pentru prima dată în 1877 și este de fapt prima astfel de grupare observată vreodată. Deși linia noastră de observație poate induce în eroare, se pare că doar unele dintre cele cinci galaxii sunt cu adevărat aproape una de cealaltă și au interacțiuni ocazionale.
  • SMACS 0723: Acestea sunt grupuri uriașe de galaxii în prim-plan care facilitează observarea unor obiecte cosmice mai îndepărtate, deoarece distorsiunea luminii operează un efect de amplificare a obiectelor poziționate în spate, permițând observarea unor galaxii extrem de îndepărtate altfel imposibil de identificat. .

[SURSA: Link video si NASA]

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro,...