Gaura neagra
Gaura neagra

Din punct de vedere istoric, găurile negre pe care astronomii le-au găsit vin în două dimensiuni distincte: găurile negre stelare (alias colapsari), care se nasc din implozia stelelor muribunde și au un interval de masă de 5 până la câteva zeci față de masa lor stelară și supermasiv găuri negre, care au o gamă de masă de milioane până la miliarde. Cu toate acestea, găsirea unei găuri negre cu un interval de masă care se încadrează între cele două a fost extrem de rară. Adică până astăzi.

O echipă internațională de astronomi care lucrează cu Colaborarea Științifică (LSC) a Observatorului Undelor Gravitaționale cu Interferometrie Laser (LSC) și Colaborarea Fecioară a anunțat miercuri că, pentru prima dată în istorie, au observat direct undele gravitaționale generate de formarea unei mase intermediare de gaura neagră (IMBH) – una cu 142 ori masa stelei noastre. Echipa a folosit cei doi senzori LIGO din America, precum și al treilea situat în Italia pentru a face observația. Au numit unda gravitațională, GW190521.

Găurile negre individuale cântăreau aproximativ 85 și, respectiv, 65 de ori mai mult decât masa soarelui. Ambele sunt dincolo de limita teoretică a greutății colapsurilor. Când s-au spart împreună cu șase miliarde de ani în urmă într-o regiune spațială la 5 gigaparseci distanță, au eliberat „opt mase solare de energie” sub forma unei unde gravitaționale și au dat naștere IMBH-ului și mai masiv pe care echipa l-a detectat, potrivit unui Comunicat de presă Vanderbilt.

Desigur, universul este un loc mare și doar pentru că nu am găsit niciun IMBH până în prezent nu înseamnă că nu le căutam. Astronomii au găsit 305 de potențiali candidați pe baza analizei a peste un milion de imagini realizate în timpul sondajului Sloan Digital Sky Survey. Cu toate acestea, prezențele lor au fost observate pe baza emisiilor de surse de raze X ultraluminoase (ULX) și a mișcării grupurilor globulare, niciodată observare directă. Astronomii au descoperit în 2009 un astfel de candidat luminos la marginea galaxiei ESO 243-49 la 290 de milioane de ani lumină distanță.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro,...