Asamblarea unui calculator prin cumpărarea componentelor una câte una vă permite să obțineți un PC de foarte bună calitate, care corespunde perfect nevoilor dumneavoastră. Deși această procedură nu este la îndemâna oricui, dacă vă informați pe această temă și cereți ajutorul celor care se pricep deja puțin la asamblare, puteți reuși să vă construiți propriul calculator, economisind o mulțime de bani în comparație cu calculatoarele preasamblate disponibile în magazinele de electronice.
De aceea, astăzi, în acest articol, veți primi câteva sfaturi despre cum să asamblați un PC. Evident, nu avem pretenția să facem din tine un expert care să poată asambla un calculator în zece minute, dar vei vedea că, cu puțină tenacitate, urmând indicațiile pe care ți le vom oferi și consultând resursele utile pe care ți le vom indica, vei reuși să atingi acest obiectiv.
Ce spui? Abia aștepți să începi și ești nerăbdător să afli ce sfaturi am pregătit pentru tine în acest tutorial? În acest caz, îți sugerez să acorzi câteva minute pentru a citi procedurile și sfaturile din următoarele paragrafe și să le pui în practică. Deci, ești gata să începi? Grozav, să începem!
Componente pentru asamblarea unui PC
Dacă intenționați să asamblați un PC, trebuie să știți clar care sunt componentele hardware de care aveți nevoie. Vom vorbi despre ele în rândurile următoare și vă vom spune, de asemenea, despre instrumentele de care ați putea avea nevoie pentru a le asambla.
Procesor și cooler
Dintre componentele hardware ale unui calculator, procesorul este una dintre cele mai importante, deoarece este unitatea de calcul care influențează performanța oricărei activități desfășurate pe PC.
În general, cu cât este mai mare puterea sa, exprimată în frecvență (GHz), cu atât este mai bună performanța sa. Un procesor este, de asemenea, subdivizat în mai multe nuclee, care îi facilitează activitatea prin distribuirea sarcinilor pe diferite unități de calcul. Este de la sine înțeles că, cu cât există mai multe nuclee, cu atât mai bună este performanța generală.
Atunci când cumpărați un procesor, va trebui să alegeți între cele două mari companii: Intel și AMD. Indiferent de prețul unui procesor, vă recomand să alegeți întotdeauna cea mai recentă generație, deoarece aceasta garantează performanțe excelente și un consum de energie mai mic decât modelele mai vechi. De exemplu, la momentul redactării acestui articol, ultima serie de procesoare Intel este Coffee Lake, cu procesoarele sale i5 și i7 sau, dacă doriți cu adevărat performanță maximă, i9.
Un alt element important este socket-ul pe care îl are un procesor. Acesta este conexiunea pentru conectarea acestuia la placa de bază. Nu puteți cumpăra orice procesor: acesta trebuie să fie compatibil cu placa de bază. De exemplu, dacă placa dvs. de bază este compatibilă cu procesoarele Intel cu socket LGA 1151, trebuie să cumpărați procesoare cu același socket.
Pe lângă procesor, trebuie să luați în calcul și achiziționarea unui sistem de disipare al căldurii bun (cooler), adică sistemul de răcire folosit pentru a disipa căldura produsă de componentele PC-ului: există cele cu ventilator clasic instalat pe grilele de disipare și cele cu răcire cu lichid, în care un circuit închis transportă un lichid răcit de un sistem de ventilatoare.
Placa de bază
Placa de bază este utilizată pentru a gestiona comenzile dintre toate componentele unui computer. Există diverse mărci și game de prețuri, dar vă recomand să alegeți placa de bază compatibilă cu procesorul pe care l-ați achiziționat (așa cum am discutat în secțiunea anterioară) și să verificați porturile de intrare și componentele suplimentare de care aveți nevoie.
Ca să vă dau doar câteva exemple, o placă de bază poate avea un modul Bluetooth sau o antenă Wi-Fi. De asemenea, dacă intenționați să construiți un computer pentru jocuri, este posibil să aveți nevoie de o placă de bază care să suporte mai multe plăci video (adică mai multe sloturi PCI).
De asemenea, asigurați-vă că are mai multe porturi USB (cel puțin 3.0 sau mai mare) și cel puțin un port Type-C, noul standard care devine popular datorită compatibilității sale cu cele mai recente periferice. În funcție de monitorul pe care intenționați să îl cumpărați, verificați tipul de conexiune la acesta, asigurându-vă că are o intrare HDMI sau porturile clasice VGA sau DVI.
În plus, cantitatea și tipul de memorie RAM acceptate de placa de bază sunt, de asemenea, importante (voi discuta acest aspect mai detaliat în paragrafele următoare).
O placă de bază de ultimă generație trebuie să fie compatibilă cu formatul de memorie RAM DDR4 și trebuie să suporte cel puțin 8 GB de memorie pentru a fi la zi. Verificați întotdeauna cantitatea maximă de memorie RAM acceptată pentru a evita să vă aflați într-o situație neplăcută în care nu o puteți extinde.
Placa video
O altă componentă hardware, care, în funcție de tipul de calculator asamblat, poate fi esențială sau opțională, este placa video dedicată. De ce poate fi opțională achiziționarea acestuia? Răspunsul este că depinde, în principal, de destinația PC-ului: dacă vă folosiți computerul pentru navigarea pe internet, puteți folosi placa video integrată în procesor. Pentru un computer de jocuri sau de proiectare 3D, însă, o placă video dedicată este obligatorie, deoarece cele mai noi jocuri și programele profesionale de grafică și editare video necesită resurse care nu pot fi furnizate de o placă integrată.
Prețurile plăcilor video variază și depind și de marca pe care o cumpărați: cei mai mari producători de plăci video sunt AMD și NVIDIA. Există multe modele, de la cele mai ieftine până la cele mai scumpe, iar alegerea depinde de bugetul disponibil, dar mai ales de caracteristicile tehnice care vă permit să jucați un joc video la o calitate grafică maximă sau chiar în 4K.
Alimentarea cu energie electrică
Pe baza componentelor hardware pe care le-am menționat în paragrafele anterioare, probabil că ați ghicit că mai multă performanță înseamnă mai mult consum de energie. Prin urmare, este important să achiziționați o sursă de alimentare care să fie potrivită pentru componentele pe care le-ați ales.
Atunci când alegeți o sursă de alimentare, trebuie să luați în considerare puterea maximă de ieșire (exprimată în wați). Un computer de jocuri poate necesita surse de alimentare de cel puțin 1000W cu caracteristici de construcție (modularitate, disipare, control al vitezei ventilatorului) care să se potrivească acestei configurații. Cu toate acestea, pentru calculatoarele mai economice, o sursă de alimentare de 600 W sau mai puțin poate fi mai mult decât suficientă.
Stocare în masă
Alegerea memoriei de stocare internă este destul de simplă. Puteți alege între hard disk-urile clasice (cele cu discuri magnetice), care sunt foarte mari și ieftine, dar și foarte lente, sau SSD-urile (Solid State Disks), care, datorită memoriilor flash incluse în ele, sunt mult mai rapide decât discurile mecanice, dar costă mai mult.
Discurile hard disk interne sunt de obicei de 3,5″ cu o conexiune de interfață SATA 3. Pe de altă parte, discurile cu stare solidă includ discuri cu stare solidă standard cu o conexiune SATA și discuri M.2 sau NVMe care, spre deosebire de SSD-urile normale, seamănă cu memoria RAM, deoarece nu trebuie conectate printr-un cablu, ci se conectează la slotul PCIe Gen 3.0 de pe placa de bază.
În plus, există pe piață hard disk-uri de înaltă performanță (mai bune decât hard disk-urile clasice, dar mai puțin decât un SSD) care pot fi un bun compromis. Concentrați-vă, totuși, asupra unităților care oferă rate de transfer ridicate (exprimate în GB/s) și rate de rotație a discului (RPM) ridicate.
După cum am menționat deja, ambele tipuri de unități de stocare sunt în general conectate la placa de bază prin intermediul cablurilor SATA 3, care sunt, de asemenea, compatibile cu conexiunea anterioară SATA 2. Acest lucru permite o rată de transfer teoretică de până la 6 Gbps.
RAM
În ceea ce privește memoria virtuală temporară (RAM), alegerea depinde de placa de bază pe care intenționați să o cumpărați. Placa de bază acceptă anumite tipuri de memorie RAM.
Există diferite tipuri de memorie RAM, în funcție de tipul acceptat de placa de bază (de exemplu, DDR3 sau DDR4), de capacitatea de stocare și de viteza de transfer a datelor. În ceea ce privește ultimele două caracteristici, ar trebui să verificați limita maximă de memorie și frecvențele acceptate de placa de bază.
În plus, verificați dacă memoria RAM suportă tehnologia Dual Channel sau Quad Channel, care, prin adăugarea de bancuri de memorie suplimentare, poate dubla sau cvadrupla canalele de transmisie a datelor, ceea ce duce la îmbunătățirea performanțelor.
Carcasa
În acest moment, veți avea nevoie de o carcasă, care este structura de aluminiu care ține împreună toate componentele hardware. Există două aspecte în alegerea unei carcase bune: estetica și utilitatea.
Când vine vorba de estetică, alegeți-o pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră. Unele au panouri transparente sau chiar lumini LED. De asemenea, acestea pot avea culori, forme sau desene care vă pot ajuta să faceți o alegere. În cazul în care nu vă interesează aspectul estetic, există o mulțime de case care au un aspect „neutru”, cu prețuri mai mici.
Un alt factor important este utilitatea. De exemplu, atunci când vine vorba de computerele de jocuri, este important să luați în considerare anumiți factori fundamentali, cum ar fi dimensiunea și dispunerea componentelor din interior.
Ca să vă dau un exemplu, dacă calculatorul de gaming pe care l-ați ales va avea două plăci video dedicate montate în paralel, veți avea nevoie de o carcasă foarte mare și spațioasă, care va îmbunătăți și disiparea căldurii.
În ceea ce privește disiparea căldurii, este de asemenea important să verificați dacă puteți instala ventilatoare suplimentare pentru a ajuta la răcire. Puteți găsi ventilatoare de mai multe tipuri și dimensiuni, cum ar fi 120 mm sau 200 mm. Unele carcase pot fi, de asemenea, pregătite pentru instalarea unui cooler cu lichid pentru a asigura o performanță mai bună în ceea ce privește disiparea căldurii procesorului și chiar a plăcii video dedicate.
Periferice și monitoare
Pentru a completa subiectul componentelor indispensabile ale computerului, vom vorbi și despre monitoare și alte periferice, cum ar fi tastatura și mouse-ul.
Alegerea unui monitor este, de cele mai multe ori, legată de gusturile subiective. Unele persoane preferă ecranele mici (15 sau 17 inch), în timp ce altele le aleg pe cele mai mari, de la 27 de inch în sus. În plus, alți factori relevanți (în special în cazul jocurilor) sunt ratele de reîmprospătare a imaginii, timpii de răspuns, rezoluția maximă acceptată (este preferabilă 2K sau 4K) și formatul imaginii (de exemplu, 16:9 sau 21:9).
În ceea ce privește tastatura, puteți alege o tastatură clasică cu membrană sau una mecanică (mai potrivită pentru jocuri). În plus, există și alți parametri care ar putea influența o achiziție, cum ar fi prezența tastelor programabile, iluminarea din spate și tipul de conexiune (USB sau wireless).
În cazul mouse-ului, este de asemenea important să se ia în considerare tipul de conexiune, dimensiunea și ergonomia. Toate acestea sunt caracteristici care depind de gustul personal.
Instrumente de asamblare PC
Pe lângă componentele pe care le-am prezentat mai sus, va trebui să vă procurați uneltele de care veți avea nevoie în timpul procesului de asamblare a computerului.
Cu siguranță veți avea nevoie de o șurubelniță, de preferință una cu un vârf pe care îl puteți schimba, astfel încât să o puteți adapta la diferitele accesorii la care trebuie să lucrați. În plus, vă sfătuiesc să nu atingeți diferitele componente cu mâinile goale, pentru a nu lăsa impurități. Prin urmare, mănușile care sunt folosite pentru vopsit și care nu au talc în ele sunt ideale.
În plus, este posibil să aveți nevoie și de pastă termică, deși majoritatea procesoarelor au acum un strat suficient de pastă pentru disipare.
Pentru a conecta diferitele componente, este posibil să aveți nevoie și de cabluri de conectare. În general, totuși, ar trebui să găsiți tot ce aveți nevoie în ambalajul carcasei, al sursei de alimentare și al plăcii de bază.
Cum se asamblează un PC
Acum că ați înțeles (și presupun că ați cumpărat) toate componentele de care aveți nevoie, este timpul să treceți la partea mai tehnică a acestui ghid. Sfatul meu, înainte de a începe să asamblați un computer, este să lucrați pe o suprafață de lucru uscată și curată, care nu este expusă la șocuri electrice, pentru a evita scurtcircuitele.
Dacă nu ești sigur de capacitatea ta de a asambla un calculator, îți sugerez să citești următorul paragraf, unde îți vom oferi câteva sfaturi utile pentru a reuși.
În primul rând, scoateți placa de bază din cutie și așezați-o pe o suprafață izolată, asigurându-vă că toți conectorii sunt orientați unul spre celălalt pentru a nu-i deteriora.
Acum deschideți socket-ul procesorului și așezați-l în slotul de pe placa de bază. Verificați cu atenție dacă există o direcție de poziționare, comparând forma fantei cu cea a procesorului. După ce ați poziționat procesorul, veți găsi o pârghie pe placa de bază care vă va permite să fixați componenta în poziție.
Acum este timpul să instalați sistemul de răcire pe procesor. Dacă nu există un sistem de răcire pe procesor, aplicați pastă termică între suprafața de contact a procesorului și ventilator, dar nu exagerați, deoarece se poate extinde peste suprafața necesarp în timpul procesului de plasare.
După plasarea sistemului de răcire pe procesor, folosiți cârligele pentru a-l atașa la placa de bază. Dacă folosiți răcire cu lichid, vă recomand să o instalați numai după ce ați plasat placa de bază în interiorul carcasei.
Apoi, deschideți panoul lateral al carcasei și așezați sursa de alimentare în interior, de obicei în colțul inferior sau superior al secțiunii din spate a carcasei. În acest scop, așezați carcasa orizontal pe suprafața de lucru pentru o mai bună vizibilitate și dexteritate manuală.
Apoi așezați placa de bază în carcasă, în zona plăcii de bază, cu procesorul și ventilatorul orientate spre interiorul carcasei. Aveți grijă să îndepărtați și panoul din spate, pentru a elibera diferitele intrări (VGA, USB, HDMI etc.).
Este posibil să găsiți niște distanțiere în interiorul carcasei sau în pachetul plăcii de bază pentru a împiedica placa de bază să atingă panoul lateral al carcasei. În continuare, fixați placa de bază pe carcasă cu ajutorul șuruburilor furnizate.
Cu ajutorul cablului cu 24 de pini, conectați sursa de alimentare la placa de bază prin intermediul cablului cu 24 de pini. În continuare, instalați memoria RAM pe placa de bază, având grijă să o poziționați în direcția corectă. Veți ști că a fost instalat corect dacă veți auzi un „click”.
Apoi, plasați discul dur (sau SSD) și inscriptorul în sloturile corespunzătoare de pe carcasă și conectați-le la placa de bază cu ajutorul cablului SATA. În continuare, conectați aceste două componente la sursa de alimentare cu ajutorul cablurilor corespunzătoare. Verificați, de asemenea, dacă cablul de alimentare pentru sistemul de răcire a procesorului este conectat corect la placa de bază.
Dacă ați achiziționat o placă video, instalați-o în slotul PCI de pe placa de bază, având grijă să o poziționați astfel încât conectorii (HDMI, DVI sau VGA) să iasă prin partea din spate a carcasei.
Ultimul lucru pe care trebuie să-l faceți este să conectați cablurile LED-ului, ventilatorului și butoanelor la placa de bază. Conectarea nu este dificilă, deoarece conectorii sunt etichetați corect (cu litere mici) pe placa de bază. În orice caz, puteți consulta manualul de utilizare pe care l-ați primit împreună cu placa de bază.
După ce ați făcut acest lucru, puteți închide carcasa cu ajutorul panoului pe care l-ați îndepărtat mai devreme. Conectați cablul de alimentare la computer și la toate dispozitivele periferice, cum ar fi monitorul, mouse-ul și tastatura. Apoi apăsați butonul de alimentare din partea din față a carcasei pentru a verifica dacă aceasta funcționează corect. Felicitări – tocmai ați asamblat un PC cu propriile mâini!