AirTag: O potențială amenințare la adresa vieții private, în ciuda măsurilor de siguranță luate de Apple

AirTags de la Apple sunt un fel de senzori care vă ajută să vă urmăriți bunurile. Una dintre caracteristicile lor deosebite este capacitatea de a vă alerta dacă cineva le folosește pentru a vă monitoriza. Sistemul folosește Bluetooth pentru a identifica dispozitivele din apropiere și pentru a detecta tipare care pot indica un comportament suspect. Aceasta este o caracteristică valoroasă atât pentru confidențialitate, cât și pentru securitate.

Doar că, în unele situații, pot fi vulnerabile. De exemplu, un AirTag i-a permis unui bărbat să urmărească o femeie din San Francisco Bay Area. Evenimentul a fost atât de supărător pentru ea, încât a intentat o acțiune în instanță pentru a fi despăgubită. Încă nu a fost luată o decizie, dar Apple ar putea risca să fie amendat.

AirTag-urile pot fi folosite pentru a spiona persoane

Dosarul atașează și declarațiile unei a doua reclamante, de data aceasta „spionată” de soțul ei. Bărbatul plasase un AirTag în geanta fiicei sale, înainte ca acesta să fie observat de mama ei. Bloomberg, care relatează această știre, nu este singura. Într-adevăr, de la debutul AirTag-urilor pe piața mondială, incidente similare au ținut deja prima pagină a ziarelor din diverse țări pentru o perioadă foarte lungă de timp, inclusiv în prezent…

Desigur, AirTag-urile au fost foarte apreciate pentru funcțiile lor de securitate, deoarece îi ajută pe consumatori să își găsească bunurile după un furt. De exemplu, oamenii au găsit scutere, mașini și portofele cu ajutorul lor. Dar nu sunt singurele dispozitive care pot furniza date de geolocalizare. Printre produsele compatibile mai scumpe se numără iPad-urile, iPhone-urile, MacBook Pro și a doua generație de AirPods Pro.

Așadar, AirTag-urile sunt dispozitive interesante. Cu ajutorul lor, utilizatorii pot găsi rapid obiecte pierdute sau furate. Aceasta este o caracteristică deosebit de valoroasă în cazul furturilor sau al pierderilor accidentale a bunurilor personale și nu numai. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de faptul că AirTag-urile ne pot face vulnerabili în anumite situații. Dacă sunt folosite necorespunzător, pot fi utilizate pentru a urmări fără consimțământul persoanei monitorizate, ceea ce poate duce la probleme de confidențialitate și securitate.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *