Tehnologie

Bing si ChatGPT, un pericol pentru Google?

Bing si ChatGPT, un pericol pentru Google?
Marian Mărian 10/02/2023

După ce a lansat o versiune de ChatGPT personalizată special pentru tot ceea ce înseamnă căutarea online de informații și cu o cotă de piață de 3%, Bing pune la încercare marele motor de căutare Google. Și considerând că majoritatea dintre noi folosim Google zi de zi, mulți probabil că nici nu au habar că există Bing. Cu toate acestea, lucrurile s-ar putea schimba în curând.

ChatGPT a bulversat industria tehnologică, dar nu poate învinge Google pe cont propriu

ChatGPT nu se încadrează în conceptul de „motor de căutare” și, de aceea, nu poate concura direct cu Google. Chiar și așa, acest lucru nu a reprezentat o piedică pentru OpenAI, deoarece Microsoft a decis să integreze ChatGPT pur și simplu în cadrul motorului său de căutare existent, lucru care a rezolvat majoritatea problemelor pe care OpenAI le întâmpina înainte, cum ar fi costul per cerere (care poate ajunge estimativ la 3 milioane de dolari pe lună numai pentru ca ChatGPT să ruleze) și fiabilitatea răspunsurilor. În plus, această integrare presupune și îmbunătățirea modului în care ChatGPT poate aborda anumite subiecte, fără a mai fi nevoit să se bazeze doar pe informațiile limitate care i-au fost disponibile înainte.

Și astfel, Microsoft a luat hotărârea să reinventeze căutarea online cu o nouă versiune AI-powered a Microsoft Bing. Mai exact, a implementat o punte numită Prometheus, care interacționează cu GPT-ul oferit de OpenAI, la motorul de clasificare al lui Bing. Noul Bing AI-powered ar fi, probabil, începutul unei noi ere în istoria motoarelor de căutare și pe această cale, practic începe o nouă luptă care transmite o senzație de incertitudine ce nu mai fusese întâlnită de când Google a preluat poziția dominantă față de Yahoo în topul motoarelor de căutare. Dar de ce se pare că Google nu a făcut nimic înainte de acest eveniment și după de-a dreptul serios, la nivelul calibrului său, pentru a inova sau contracara ChatGPT și Bing? Fiindcă, în acest moment, Microsoft se află în avantaj, și totodată, pe drumul spre a deveni marele câștigător al acestei lupte, cel puțin în prima rundă.

Google ar putea pierde mai mult decât se crede în cazul în care pășește greșit

Ei bine, există o explicație destul de simplă pentru modul în care a acționat Microsoft „la capacitate maximă” cu implementarea acestui AI și modul în care Google a făcut-o și el cum a putut (mai mult din pricina faptului că s-a simțit obligat să răspundă acestui trend). Ei bine, pe de o parte, Microsoft a făcut mutarea, deoarece deține doar 3% din cota de piața a motoarelor de căutare – deci nu are nimic de pierdut, mai ales că sursa veniturilor sale nu e predominantă din acest proiect. Pe de altă parte, Google care deși a fost întotdeauna în fruntea tehnologiei AI în domeniul său, pare că pur și simplu și-a luat prea multe măsuri de precauție pentru a nu greși (mai ales când 58% din venituri provin din web searching) și că s-a cam culcat pe-o ureche cu inovația datorită popularității sale. Astfel, o integrare proastă a AI-ului în motorul său de căutare ar putea fi extrem de dăunătoare pe viitor pentru poziția Google în această piață, iar acest lucru s-a și văzut cu un mic rate pe care l-a dat cu chatbot-ul în timpul unui demo (greșeală care a costat 100 de miliarde de dolari). Așadar, acesta este motivul pentru care Microsoft a ales să încerce o asemenea abordare, în timp ce Google caută în continuare modalități de a se adapta la această nouă provocare. Iar partea amuzantă este că după ce marele G a dezvoltat AI de-o veșnicie și a investit în proiecte din această nișă, acum când a fost luat prin surprindere de ChatGPT, s-a cam grăbit să lanseze și el o versiune similară ca cea implementată de concurentul său și care se vede de la o poștă că nu e prea bine pusă la punct. Dar hei, cel puțin încearcă, nu?

De altfel, Bing mai oferă și alte funcționalități utile. Acum, el poate fi un partener creativ pentru utilizatorii săi, deoarece oferă posibilitatea de a discuta cu el. Se pot iniția conversații cu Bing, la fel ca și cum ai folosi ChatGPT-ul și chiar solicita anumite sarcini precum scrierea unui e-mail. Pentru a-ți oferi răspunsuri mai precise, Bing revizuiește rezultatele de pe internet din oficiu pentru a găsi și sintetiza răspunsul pe care îl cauți sau deloc dacă îi menționezi acest aspect. Iar dacă vrei să faci un research pe un anumit subiect, poți întreba orice dorești în limita a maxim 1000 de caractere, unde poți oferi contextul și detalii mai specifice sau poți da exemple.

Google ar trebui să se gândească la viitorul său

Cu toate acestea, este prea devreme pentru a vorbi despre cât de mult AI-ul va schimba modul în care oamenii interacționează cu motoarele de căutare. Și, cu siguranță, este prea devreme pentru a spune dacă Bing îl va înlocui pe Google în următorii ani. Cu toate acestea, AI-ul ar putea prelua controlul asupra motoarelor de căutare, ceea ce înseamnă că un simplu motor de căutare va funcționa ca un cheat sheet. Problemele actuale care încă împiedică AI-ul să preia controlul trebuie rezolvate înainte ca acest lucru să devină posibil și Google ar trebui să ia în considerare acest lucru în pregătirile sale pentru viitor.

Paul Buchheit – creatorul Gmail-ului – crede că, în mai puțin de doi ani, inteligența artificială va înlocui cu succes motoarele de căutare. Mai exact, se presupune că AI va înlocui bara de căutare din browser, oferind utilizatorilor rezultatele cele mai adecvate într-un timp extrem de scurt, fără ca aceștia să fie nevoiți să introducă o cantitate prea mare de informații. Cum va funcționa? Pe de o parte, AI va acționa ca un expert în căutare de informații, adunând date și link-uri relevante pentru a compila un rezumat care să conțină răspunsul cel mai potrivit. Pe de altă parte, în cazul în care AI va înlocui cu adevărat pagina de rezultate a motorului de căutare, principala sursă de venit a Google va fi subminată, deoarece publicitatea și plasarea anunțurilor lângă rezultatele căutării reprezintă cea mai mare parte din veniturile companiei. Cu toate acestea, este de așteptat ca această schimbare să se producă în următorii doi ani? Deși este greu de previzionat, rămâne de văzut cum își va juca Google și concurența sa cărțile în folosul tuturor, fiindcă orice alegere vor face, va contura modul în care utilizăm internetul.

Etichete:
Internet
Share to...